Nieuws | Groen | Opleiden

Employer Branding

Op donderdag 16 juli 2020 hield het werkgeversservicepunt Zuid-Holland Centraal in opdracht van ondernemersnetwerk VNO-NCW West een webinar over Employer Branding. Herenbos leverde hieraan een bijdrage en vertelde hoe wij onze medewerkers blijven binden en boeien.

Webinar Employer Branding

Tijdens de webinar Employer Branding van het werkgeversservicepunt Zuid-Holland Centraal werden op actieve wijze, slimme tips en praktijkvoorbeelden gedeeld. Madelon van Herenbos Zoetermeer legde uit hoe Herenbos medewerkers bindt en boeit en hoe we de juiste nieuwe medewerkers vinden.

Geen sexy imago

Werken in de groene sector heeft helaas geen sexy imago. Door mensen kennis te laten maken met het groen proberen we hier verandering in te brengen. Dit doen we door middel van stages, opleidingen, filmpjes en door medewerkers die al in de branche werken het vak te laten promoten. “Iemand die het vak beoefend kan dit veel beter dan ik in mijn colbertje.”  Je komt er dan achter dat het werken in de groenvoorziening heel divers is. Het is veel meer dan bijvoorbeeld schoffelen met een hesje.

SROI-kandidaten

Herenbos zag dat deze mensen vaak na een korte klus weer in een uitkeringssituatie kwamen. Dit moest anders. Samen met het werkgeversservicepunt hebben we gekeken naar de mogelijkheden. Hoe zorgen we ervoor dat deze jongens en meiden een opleiding krijgen en een nieuwe start? Een nieuwe carrière binnen een kansberoep met op de lange termijn uitzicht op een vaste aanstelling.

Begeleiding

Wat Herenbos belangrijk vindt, is dat we deze mensen zelfvertrouwen geven. Vaak zijn er andere oorzaken waardoor ze langer werkloos zijn. Presteren op de werkvloer lukt alleen als de privésituatie ook op orde is. Heeft een kandidaat schulden, dan zorgen we met het werkgeversservicepunt dat er een maatje komt. Heeft de kandidaat een taalprobleem, dan zorgen we voor een taalcursus. Ook tijdens het traject zorgen we voor gesprekken tussen de jobcoach, de kandidaat en de voorman in het groen. Zo kun je naar elkaar uiten wat wel en niet werkt of waar iemand extra hulp bij nodig heeft.

Het traject

Het Herenbos-traject Zoetermeer begint in februari met zes weken opleiden. Daarna gaat de kandidaat een half jaar aan het werk. Hebben ze het taalniveau ontwikkeld en/of zitten ze weer in het arbeidsritme? Dan kan er worden ingestroomd naar De Groenacademie. Hier kan de kandidaat een niveau 1 opleiding doen. Na 1 jaar heb je je diploma behaald en kan er gekozen worden voor een mbo niveau 2 opleiding. Dit kan binnen de Groensector, maar er kan ook worden gekozen voor een andere route. Op deze manier creëren we een waaier aan kansen.

Resultaten employer branding

De resultaten zijn goed, 85% uitstroom. Dit klinkt natuurlijk gek. Uitstroom bij het binden en boeien van medewerkers. Voor ons als organisatie geldt dat deze mensen uitstromen naar een vaste baan in de groene sector. Van de helft van deze kandidaten wordt vooraf vaak gedacht dat ze de eindstreep niet halen. Maar binnen het groen vindt iedereen een baan op zijn eigen niveau. De ene kandidaat wordt hovenier, een andere gaat liever de hele dag alleen op pad met een bosmaaier. En voor weer een andere kandidaat zorgen we dat hij/zij een baan heeft door papier te prikken. Jobcarving noemen we dat. Het opsplitsen van bestaande functies om banen te creëren voor mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt.

Wil je de hele bijdrage van Herenbos aan het webinar employer branding terugkijken? Je vindt hem hieronder!

Ook interessant

Nieuwkomers in het Groen

Ben je nieuw in Nederland en wil je graag aan de slag als assistent hovenier? Bent u een gemeente en op zoek naar een leerwerktraject ...

Lees meer >>

Nieuws | Groen | Opleiden

Deelneemster VHG assistent hovenier Sera

Afgelopen editie volgde Sera de opleiding van de VHG assistent hovenier. Momenteel is zij via Herenbos in dienst bij Ernst Baas ...

Lees meer >>

Nieuws | Groen | Opleiden

Diplomering VHG brancheopleiding

Onze examenkandidaten van de VHG brancheopleiding ontvingen afgelopen dinsdag hun getuigschrift. Ondanks corona was het mogelijk om met ...

Lees meer >>

Nieuws | Groen | Opleiden

Bel mij terug

Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mail mij terug

Wij mailen u zo spoedig mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.