Nieuws | Groen | Opleiden

Eindrapportage GroenStart

Vanaf januari 2017 tot juni 2021 was GroenStart een arbeidsmarktproject dat deelnemers arbeidsfit, leerfit en diplomafit maakte. Ieder jaar volgde de eindrapportage van GroenStart. Een samenvatting hiervan lees je hier.

Eindrapportage Groenstart

Bij veel studenten hangt nu de vlag in top, het is feest! Ook voor GroenStart kan de vlag worden gehesen. Het project is geslaagd. Oog hebben voor de mens die een steuntje in de rug nodig hebben om aan de arbeidsmarkt deel te nemen, werkt. Dat is wat GroenStart liet zien. Er werd gekozen voor maatwerk in scholing en een passende baan in de groensector. Zo kan iedereen die de handen uit de mouwen kan en wil steken, participeren. Dat is wat de overheid wil, wat wij willen en wat de GroenStarter het liefste wil. Deelnemers willen erbij horen, zelf geld verdienen én gewaardeerd worden.

GroenStart in het kort

GroenStarters leerden en werkten op 9 praktijkleerlocaties waar het onderwijs samenwerkte met 19 externe praktijkdocenten. Specialisten, werkgevers en andere betrokkenen zorgden voor het ongekende succes van GroenStart. In dit groene en agrarische leerwerkconcept hebben 125 een baan gevonden. Een duurzame baan waarin 102 deelnemers een arbeidscontract hebben van langer dan 6 maanden. Ook 33 nieuwkomers, mensen met een niet westerse achtergrond, hebben met succes aan GroenStart deelgenomen. Zij konden aan de slag in de groensector. Met een slagingspercentage van 90% scoort  GroenStart voor deze doelgroep ruim boven het landelijk gemiddelde.

Cijfers eindrapportage GroenStart

De 356 intaketrajecten leiden tot 277 maatwerktrajecten. Het betekent dat bijna 80% van de geïnteresseerden in de GroenStart-methode een leerwerktraject zijn gestart. Er gingen 137 studenten  voorschakelen, een essentiële schakel voor het maatwerktraject. Van die 277 hebben 179 GroenStarters een opleidingstraject gevolgd of volgen die nu nog. Hieruit blijkt dat het opleiden een belangrijk aspect is van het GroenStart-concept.

Deelnemers GroenStart

De jongste GroenStarter is 15 jaar en de oudste is 64 jaar. De meeste GroenStarters, 60% van de deelnemers, behoren tot de leeftijdsgroep van 15 tot 27 jaar. De overige 40% zijn 28 jaar of ouder. GroenStart was primair bedoeld als leerwerkconcept voor de 18 gemeenten van NHN. Al snel kwamen daar 7 gemeenten van buiten deze regio bij. De Kop van Noord-Holland droeg de meeste GroenStarters aan, gevolgd door de regio Alkmaar en West-Friesland.

In de huidige opzet eindigt GroenStart op 30 juni 2021. Met elkaar is veel bereikt. We kunnen spreken van een succesvolle eindrapportage Groenstart. Het opbouwen van en vormgeven van het GroenStart netwerk was een uitdaging voor alle partijen en wat is het fijn om te zien dat dit gelukt is. Momenteel is Herenbos aan het kijken naar een passende methode om de mogelijkheden die GroenStart biedt voort te zetten.

Meer informatie vind je op www.groenstart.nl of hier.

 

Ook interessant

Nieuwkomers in het Groen

Ben je nieuw in Nederland en wil je graag aan de slag als assistent hovenier? Bent u een gemeente en op zoek naar een leerwerktraject ...

Lees meer >>

Nieuws | Groen | Opleiden

Deelneemster VHG assistent hovenier Sera

Afgelopen editie volgde Sera de opleiding van de VHG assistent hovenier. Momenteel is zij via Herenbos in dienst bij Ernst Baas ...

Lees meer >>

Nieuws | Groen | Opleiden

Diplomering VHG brancheopleiding

Onze examenkandidaten van de VHG brancheopleiding ontvingen afgelopen dinsdag hun getuigschrift. Ondanks corona was het mogelijk om met ...

Lees meer >>

Nieuws | Groen | Opleiden

Bel mij terug

Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mail mij terug

Wij mailen u zo spoedig mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.