Nieuws

Week van de teek 2019

Het is lente! De tijd van narcissen, bijen, lammetjes en bloesem. Daarnaast is het groen ook weer in volle groei en hebben we hier weer volop werk in. Maar wie werkt in het groen, loopt een verhoogd risico op een tekenbeet. En daarmee ook een verhoogd risico op de ziekte van Lyme. Hier vragen we aandacht voor in de Week van de Teek 2019.

Tips bij werken in het groen

De Week van de Teek 2019 is van 15 april tot 21 april, maar eigenlijk zijn deze beestjes van maart tot november het meest actief. Ze zitten niet alleen in het bos, maar ook in het park of zelfs in je eigen tuin. Werk jij veel in het groen? Dan hebben we een aantal tips voor jou:

 • Blijf op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas
 • Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop broekspijpen in de sokken.
 • Draag lichte kleding. Daarop kun je teken beter zien.
 • Smeer onbedekte huid in met DEET. Dit kan je ook op je kleren spuiten.
 • Ben je de natuur in geweest? Controleer jezelf altijd goed, eventueel met een spiegel.
 • Was je kleding op minimaal 60 graden Celsius en gebruik de droger, dat overleven teken niet.
 • Zorg dat je altijd een tekentang bij de hand hebt, zodat je een teek kan verwijderen als hij je toch te pakken heeft gekregen.
Waar controleer je bij een teek?

Als je jezelf gaat controleren is het goed om te weten dat teken het meest op de volgende plekken zitten: achter je oren, rond de haargrens in je nek, oksels, liezen en knieholten.

Teken houden van een warme en vochtige omgeving. Dus daarom is het van belang dat vooral deze plekken geïnspecteerd worden.

Hoe verwijder je een teek?

Ben je toch gebeten door een teek? Verwijder hem dan zo snel mogelijk! Het liefst binnen 24 uur. Doe dit voorzichtig en rustig. Ga vooral niet lopen rukken, trekken, draaien of knijpen. Dan loop je het risico dat de teek zijn maag leegt in je bloed, met alle mogelijke besmettingsgevaren die daarbij horen. Ga ook niet aan de gang met olie, zalfjes, alcohol of vuur.

Dit moet je wél doen na een tekenbeet:

 • Neem een puntig pincet waarmee je de teek goed bij de kop kan vastpakken (laat het lichaam van de teek altijd met rust). Er zijn ook speciale tekentangen te koop.
 • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid bij de kop beet en trek hem er langzaam uit. Doe dit zonder te draaien. Als er een stukje van de monddelen van de teek achterblijft, is dit ongevaarlijk. Dat gaat er vanzelf uit.
 • Ontsmet het wondje met 70 procent alcohol of jodium.

Na het verwijderen is de kans dat je ziek wordt erg klein. En niet elke tekenbeet betekent automatisch de ziekte van Lyme. Let op of je in de weken na het verwijderen van de teek een rode ring rond de beet krijgt. Bel dan de dokter.

We vragen hier aandacht voor in de Week van de Teek, maar belangrijk is om hier het gehele tekenseizoen (maart tot november) alert op te zijn.

Bronnen: www.weekvandeteek.nl, www.gezonheidsnet.nl

Ook interessant

Herenbos ontvangt MVO Proud Partner schildje

Op 23 mei 2024 organiseerde het WerkgeversServicepunt Noord-Holland Noord de bijeenkomst 'Ondernemen met je hart'. Herenbos is trots op ...

Lees meer >>

Nieuws | Uitzenden

Week van de teek 2024

Het seizoen van de teek is begonnen. Werk je in het groen? Dan heb je een verhoogd risico op een tekenbeet. Hierdoor heb je ook meer ...

Lees meer >>

Nieuws

Via een tweede spoortraject weer terug in de zorg

Sam werkte als leerling verzorgende-IG. Helaas werd zij op 23 jarige leeftijd ziek. Na 1,5 jaar kwam zij bij Herenbos re-integratie ...

Lees meer >>

Nieuws

Bel mij terug

Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mail mij terug

Wij mailen u zo spoedig mogelijk terug

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.