Nieuws

Miljoenennota 2023

Afgelopen dinsdag op 20 september 2022 was het Prinsjesdag. De minister van Financiën, Sigrid Kaag, bood de Miljoenennota 2023 en Rijksbegroting 2023 aan de Tweede Kamer aan. Deze miljoenennota staat in het teken van koopkracht, omdat steeds meer huishoudens in de knel komen door de hoge gasrekening en de inflatie.

Miljoenennota 2023

In de Miljoenennota 2023 staan de verwachte ontwikkelingen, belangrijkste plannen en keuzes van het kabinet voor het komende jaar. De Miljoenennota beschrijft wat die plannen kosten en geeft de financiële en economische situatie van Nederland weer.

Rijksbegroting 2023

Elk jaar maakt het kabinet een begroting. Hierin staat hoeveel geld de regering krijgt. En hoeveel de regering uitgeeft en aan welke dingen. In 2023 en de jaren daarna geeft de regering veel geld uit om mensen te steunen. En is er geld voor de toekomst van Nederland.

Problemen met koopkracht

Alles in Nederland is duurder geworden. Maar mensen hebben niet meer geld gekregen. Daardoor kunnen veel mensen minder kopen. Ze hebben een probleem met hun koopkracht.

Wat doet de regering?

  • De regering wil dat de lonen hoger worden. Het minimumloon gaat in 2023 met 10 procent omhoog. De AOW en uitkeringen gaan ook omhoog.
  • Mensen met weinig geld krijgen een toeslag voor energie via de gemeente.
  • De zorgtoeslag, huurtoeslag en het kindgebonden budget worden hoger.
  • Mensen die werken hoeven minder belasting over hun loon te betalen. Zo houden zij meer geld over. Mensen die veel bezit hebben gaan hierover juist meer belasting betalen.

Zorgen voor de toekomst

Nederland heeft voor de toekomst veel werk te doen. Bijvoorbeeld rond onderwijs, wonen, werk, gezondheid en milieu. We moeten daar nu plannen voor maken. Als we langer wachten worden de problemen nog groter. En de oplossingen nog duurder.

De regering geeft de komende jaren veel geld uit aan onderwijs en gelijke kansen, aan wonen, de toekomst van het platteland en klimaatverandering. Ook is er geld voor het leger. De oorlog in Oekraïne zorgt voor problemen met koopkracht. En bedreigt de grenzen van Europa en hoe wij in Europa samen willen leven.

Elk land heeft schulden: de staatsschuld. Op dit moment is de staatsschuld van Nederland geen probleem. De regering vindt het wel belangrijk dat de staatsschuld niet teveel stijgt. De regering wil dat jonge mensen later niet met een te hoge staatsschuld zitten door keuzes die de regering nu maakt.

Is deze informatie nog niet genoeg? Op rijksoverheid.nl lees je de volledige Miljoenennota 2023. Heb je nog vragen? Neem contact op met jouw Herenbosvestiging.

bron:rijksoverheid.nl

 

Ook interessant

Re-integratie: Stappen zetten

Jan-Willem volgde bij ons een tweede spoortraject. Hij wist niet goed wat hij kon verwachten van zijn re-integratie. Na zijn traject ...

Lees meer >>

Nieuws

‘Herenbos re-integratie heeft me geholpen bij het maken van mijn eigen keuzes en laten inzien welke beroepen voor mij kansrijk en interessant zijn.’

Renate , HERENBOS Zoetermeer

Referenties | Re-integratie

5 fabels over verzuim

Etop plaatste recent een artikel met als inhoud de 5 fabels over verzuim. Herenbos deelt graag interessante artikelen op het gebied ...

Lees meer >>

Nieuws | Re-integratie

Bel mij terug

Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mail mij terug

Wij mailen u zo spoedig mogelijk terug
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.