Bel mij terug
Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug
Het is lente! De tijd van narcissen, bijen, lammetjes en bloesem. Daarnaast is het groen ook weer in volle groei en hebben we hier weer volop werk in. Maar wie werkt in het groen, loopt een verhoogd risico op een tekenbeet. En daarmee ook een verhoogd risico op de ziekte van Lyme. Hier vragen we aandacht voor in de Week van de Teek 2019.
De Week van de Teek 2019 is van 15 april tot 21 april, maar eigenlijk zijn deze beestjes van maart tot november het meest actief. Ze zitten niet alleen in het bos, maar ook in het park of zelfs in je eigen tuin. Werk jij veel in het groen? Dan hebben we een aantal tips voor jou:
Als je jezelf gaat controleren is het goed om te weten dat teken het meest op de volgende plekken zitten: achter je oren, rond de haargrens in je nek, oksels, liezen en knieholten.
Teken houden van een warme en vochtige omgeving. Dus daarom is het van belang dat vooral deze plekken geïnspecteerd worden.
Ben je toch gebeten door een teek? Verwijder hem dan zo snel mogelijk! Het liefst binnen 24 uur. Doe dit voorzichtig en rustig. Ga vooral niet lopen rukken, trekken, draaien of knijpen. Dan loop je het risico dat de teek zijn maag leegt in je bloed, met alle mogelijke besmettingsgevaren die daarbij horen. Ga ook niet aan de gang met olie, zalfjes, alcohol of vuur.
Dit moet je wél doen na een tekenbeet:
Na het verwijderen is de kans dat je ziek wordt erg klein. En niet elke tekenbeet betekent automatisch de ziekte van Lyme. Let op of je in de weken na het verwijderen van de teek een rode ring rond de beet krijgt. Bel dan de dokter.
We vragen hier aandacht voor in de Week van de Teek, maar belangrijk is om hier het gehele tekenseizoen (maart tot november) alert op te zijn.
Bronnen: www.weekvandeteek.nl, www.gezonheidsnet.nl
Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug
Wij mailen u zo spoedig mogelijk terug