Bel mij terug
Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug
Voor onze opdrachtgevers hebben wij de veelvoorkomende vragen en antwoorden betreft corona en de huidige situatie gebundeld zoals deze worden uitgedragen door de ABU. Staat je vraag en/of antwoord er niet tussen. Neem dan contact op met onze vestigingen.
Vooralsnog gelden de maatregelen vanuit de Rijksoverheid ook voor het werk. Dit betekent:
Er wordt op het moment gewerkt om de relevante informatie van het RIVM te laten vertalen, zodat deze ook voor arbeidsmigranten begrijpelijk is.
Op de rijksoverheid website staan de maatregelen vertaald in o.a. het Pools, Spaans en Engels:
Voorop staat dat er zoveel mogelijk voor goede hygiënemaatregelen moet worden gezorgd en de huisgenoten gepaste afstand tot de zieke huisgenoot moeten bewaren. In geval van gezamenlijke huisvesting zoals bijvoorbeeld bij studenten of arbeidsmigranten waarbij meerdere personen besmet lijken te zijn, is het aan de GGD (of burgemeester en wethouders) om nadere maatregelen te treffen, zoals thuisquarantaine.
De werkgever mag voor de arbeidsmigrant een zorgverzekering afsluiten en de kosten hiervan inhouden op het loon. De zorgverzekering is echter wel op naam van de arbeidsmigrant. De arbeidsmigrant moet daarom ook zelf over het zorgpasje beschikken. De werkgever kan een werknemer niet dwingen om ziek aan het werk te gaan. Een werkgever is verplicht het loon door te betalen in geval van niet werken door ziekte. Afhankelijk van de CAO kunnen er één of twee wachtdagen zijn, waarin je nog niet wordt doorbetaald.
Zeker in deze tijd is het van belang dat een werkgever zieke mensen niet laat doorwerken. De werkgever dient een werknemer de ruimte en tijd te geven om te herstellen. Hierdoor wordt besmetting van andere werknemers voorkomen. Ook een werknemer heeft een zekere verantwoordelijkheid om niet naar werk te gaan bij ziekte- of verkoudheidsverschijnselen. De Rijksoverheid vraagt inwoners met verkoudheids- of ziekteverschijnselen thuis te blijven.
De maatregelen die de regering deze week heeft aangekondigd gelden ook voor flexwerkers en uitzendkrachten, waar onder veel arbeidsmigranten. Zij kunnen dus ook gebruik maken van de beschermende maatregelen. Het kabinet roept werkgevers op om geen mensen te ontslaan. Werkgevers die wel afscheid moeten nemen van arbeidsmigranten moeten hier ook verantwoordelijkheid voor nemen. Zeker als de arbeidsmigranten voor hun huisvesting afhankelijk zijn van deze werkgever. Werkgevers worden opgeroepen om te zorgen voor een alternatief.
Op dit moment wordt er in Europees verband bekeken hoe arbeidsmigranten terug kunnen keren naar het land van herkomst en verschillende landen zijn hierover in overleg. Landen lijken bereid te zijn om oplossingen te verzinnen, het is goed voor arbeidsmigranten om contact op te nemen met de lokale ambassades.
Mensen die geen huis hebben, kunnen in aanmerking komen voor opvang in het kader van de Wmo indien zij aan de wettelijke voorwaarden voldoen. Het toegangsloket van de centrumgemeenten onderzoekt of mensen in aanmerking komen voor een plek in de opvang. Indien dit het geval is en er is sprake van een (vermoeden van) corona, dan is het belangrijk dat de persoon in kwestie dit meldt bij de toegang. Het is aan de opvang – al dan niet in overleg met de gemeente – om een passende plek te vinden.
Veel landen lijken bereid te zijn om oplossingen te verzinnen. Het is goed voor arbeidsmigranten om contact op te nemen met de lokale ambassades. Het kabinet doet een dringend beroep op werkgevers die veel werken met arbeidsmigranten om hun verantwoordelijkheid te nemen en goed te zorgen voor de gezondheid van arbeidsmigranten. Dit doen ze door hen bijvoorbeeld niet op straat te zetten als het werk stopt of de arbeidsmigrant ziek wordt. Dit indachtig de oproep van het kabinet om de komende tijd goed voor elkaar te zorgen.
Als de arbeidsmigrant afkomstig is uit een lidstaat van de EU, Zwitserland, IJsland of Noorwegen mag u in Nederland komen werken. Zij kunnen echter op weg naar Nederland in sommige landen problemen ondervinden bij de grenspassage. Dit probleem wordt in Europees verband aangekaart.
Terug naar veelgestelde vragen
Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug
Wij mailen u zo spoedig mogelijk terug