Bel mij terug
Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug
Voor onze opdrachtgevers hebben wij de veelvoorkomende vragen en antwoorden betreft corona en de huidige situatie gebundeld zoals deze worden uitgedragen door de ABU. Staat je vraag en/of antwoord er niet tussen. Neem dan contact op met onze vestigingen.
Werktijdverkorting (WTV) kan in buitengewone omstandigheden, zoals nu met het coronavirus, door een werkgever bij het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid (SZW) worden aangevraagd. WTV is een ontheffing om eenzijdig de werktijd van werknemers te mogen verminderen. De werknemers kunnen voor de verloren arbeidsuren dan een beroep doen op de WW. Voor WTV is nodig dat gedurende tenminste 2 kalenderweken, ten minste 20% van de arbeidscapaciteit niet kan of zal worden benut en er een direct verband bestaat tussen de werkvermindering en het coronavirus. Het kabinet heeft op 17 maart de WTV regeling per direct on hold gezet en vervangen door het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid. Er zijn door werkgevers zoveel WTV-aanvragen gedaan, dat deze regeling niet meer uitvoerbaar is geworden.
De exacte regelingen zijn nog in de maak en zullen “binnenkort” worden gepubliceerd, dus details kunnen wij niet geven. Blijkens de persconferentie op 17 maart van de ministers van Economische zaken, Financiën en Sociale Zaken, gaat het in grote lijnen om de volgende maatregelen:
Zie ook de kamerbrief van SZW van 17 maart over de noodmaatregelen: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/17/coronavirus-kabinet-neemt-pakket-nieuwe-maatregelen-voor-banen-en-economie
In de kamerbrief van 24 maart antwoordt de minister op kamervragen over de toepassing van de NOW regeling op flexwerkers als volgt:
Zolang de NOW regeling nog niet bekendgemaakt is, zijn wij vanuit de ABU niet in staat om u te adviseren om gehoor te geven aan de oproep om werknemers in dienst te houden, voor zover dat gaat over uitzendkrachten van wie de opdracht is geëindigd (en zolang herplaatsing nog niet gerealiseerd is). Pas wanneer de regeling bekend is, kunnen wij hier meer over zeggen.
Als u als uitzendondernemer betalingsproblemen heeft door het coronavirus kan er eenvoudiger uitstel van belasting worden aangevraagd. Nadat aangifte is gedaan en een aanslag is ontvangen kan de Belastingdienst worden verzocht om bijzonder uitstel van betaling.
De Belastingdienst stopt de invorderingen dan direct. Individuele beoordeling van het verzoek vindt later plaats. Deze faciliteit geldt voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw). Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen van btw of loonheffingen, hoeven niet te worden betaald. Het is bovendien niet nodig meteen bewijsmateriaal mee te sturen. Daar krijgt de ondernemer langer de tijd voor. De invorderingsrente die normaal gesproken ingaat na het verstrijken van de betalingstermijn wordt tijdelijk verlaagd van 4% naar bijna 0%. Vanaf 23 maart 2020 wordt de invorderingsrente tijdelijk verlaagd van 4% naar 0,01%. Ook het tarief van de belastingrente gaat tijdelijk naar bijna 0%.
De tijdelijke verlaging van het tarief van de belastingrente gaat in vanaf 1 juni 2020, behalve voor de inkomstenbelasting. Voor de inkomstenbelasting gaat de verlaging in vanaf 1 juli 2020. Voor de belastingmaatregelen kunnen ondernemers terecht bij de Belastingdienst Zakelijk via Belastingdienst.nl/coronavirus. Ook de te betalen voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting kan worden aangepast.
Verwacht u als ondernemer een lagere winst door de uitbraak van corona en betaalt u nu een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting? Dan kunt u uw voorlopige aanslag laten wijzigen, zodat u direct minder belasting betaalt door verlaagde inkomsten. Voor de inkomstenbelasting kan dit via Mijn Belastingdienst. Voor de vennootschapsbelasting kan dit op diverse manieren door gebruik te maken van het formulier in het nieuwe ondernemersportaal: Mijn Belastingdienst Zakelijk.
Ga naar Inloggen voor ondernemers, kies voor Mijn Belastingdienst Zakelijk en log in met eHerkenning. Kan er geen gebruik worden gemaakt van Mijn Belastingdienst Zakelijk? Dan kan op deze website het formulier ‘Verzoek of wijziging voorlopige aanslag vennootschapsbelasting 2020’ ingevuld worden.
De aanvraag of wijziging wordt gedaan met een commercieel softwarepakket of door een belastingconsulent. NB Het kan ook zo zijn dat het bedrag van de nieuwe voorlopige aanslag lager is dan de belasting die de ondernemer in de eerste maanden van dit jaar al heeft betaald. In dat geval krijgt de ondernemer het verschil uitbetaald. Maar hebt u te weinig betaald, of teveel teruggekregen? Dan moet u bijbetalen. Wanneer u in de rest van het jaar weer winst maakt, kunt u het beste uw voorlopige aanslag opnieuw wijzigen. Zo voorkomt u dat u bij uw definitieve aanslag moet bijbetalen.
Het verzoek om uitstel van betaling met motivering en (eventueel later) de verklaring van de deskundige moet gestuurd worden naar:
Belastingdienst
Postbus 100
6400 AC Heerlen
NB Bovenstaande maatregelen gelden ook voor zzp’ers.
Bijzonder uitstel van betaling kan worden aangevraagd door een brief aan de Belastingdienst te sturen. In de brief vraagt de ondernemer om uitstel van betaling en legt hij uit hoe door de uitbraak van corona hij in betalingsproblemen is gekomen. Wel moet binnen 4 weken een verklaring van een derde deskundige aan de Belastingdienst worden toegestuurd. Over de voorwaarden van de verklaring wordt nog gesproken. Nadere informatie volgt spoedig. Uit de verklaring van de derde deskundige moet duidelijk worden dat:
Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug
Wij mailen u zo spoedig mogelijk terug