Re-integratie tweede spoor


Herenbos begeleidt u ook wanneer een werknemer wegens langdurige ziekte niet meer kan terugkeren binnen het bedrijf. De volgende optie is dan zoeken naar passend werk bij een andere werkgever. Dit heet re-integratie tweede spoor. Herenbos begeleidt u als werkgever, maar ook uw werknemers bij de re-integratie tweede spoor.

Voortraject re-integratie tweede spoor

Het re-integratie tweede spoor start na het eerste ziektejaar. Tijdens het eerste ziektejaar begeleidt de arbodienst de werknemer maar ook jij als werkgever voert op vaste, afgesproken momenten gesprekken met de werknemer. De band tussen werknemer en werkgever in stand houden is heel belangrijk. Bovendien kun je zo ook op tijd vaststellen of verbetering of verslechtering van je zieke werknemer optreedt. Hierop kan de arbodienst dan weer handelen.

Wanneer aanmelden?

Als volledig herstel na het eerste ziektejaar nog niet is gerealiseerd, adviseert Herenbos altijd: aanmelden voor een re-integratie tweede spoor-traject. Een bedrijfsarts kan weliswaar stellen dat re-integratie in het eigen werk mogelijk is, maar dat wil niet zeggen dat het ook lukt. En herstelt je werknemer inderdaad, dan is het geen probleem het re-integratietraject alsnog af te sluiten. Het UWV echter, kan bij de beoordeling van de WIA deze tijd als ‘gemiste tijd’ beoordelen; de werknemer was immers nog niet hersteld ten tijde van de eerstejaarsevaluatie. Herenbos kent de richtlijnen van de Wet Verbetering Poortwachter en adviseert de werkgever en de betrokkene hoe ze deze richtlijnen moeten volgen.

Route naar ander werk

Herenbos begeleidt een re-integratietraject altijd door te starten met een intakegesprek, waarbij we kijken naar

  • opleidingsachtergrond
  • werkervaring
  • lichamelijke en geestelijke belastbaarheid
  • verstandhouding met de werkgever
  • de ondernomen activiteiten in het eerste spoor en
  • alle facetten van het solliciteren.

Vervolgens stelt Herenbos een re-integratieplan op, met een verslag van het gesprek en een visie op hoe we de werknemer het beste naar ander werk kunnen begeleiden.

Passend werk re-integratie tweede spoor

Bij re-integratie tweede spoor geldt dat de werknemer alleen werk hoeft te accepteren dat ‘passend’ is. Wat passend is, hangt af van de lichamelijke en geestelijke capaciteiten van de werknemer, zijn opleidingsniveau en zijn werkervaring. ‘Passend’ is niet altijd uniform, naarmate meer tijd verstrijkt, wordt de definitie van passend steeds verder verruimd: is een werknemer nog geen halfjaar ziek dan moet het werk aansluiten bij de functionele mogelijkheden, de opleiding, de werkervaring en het oude salarisniveau. Na een halfjaar mag verwacht worden dat de werknemer ook een baan accepteert onder zijn werk- en denkniveau. Hoe langer de werknemer niet aan het werk is, hoe meer functies als passend werk worden gezien.

Herenbos zet ook tussenvormen in die voor de werknemer de drempel naar ander betaald werk kunnen verlagen: werkervaringsplaatsen, proefplaatsingen en detacheringen. Hierbij maken wij bij het vacatureonderzoek gebruik van online toolbox Jobport.

Wilt u meer weten over Herenbos re-integratie? Bel ons dan op (072) 30 30 250 of mail naar reintegratie@herenbos.nl. Wilt u op de hoogte blijven volg ons dan op LinkedIn. Voor onze vestigingen klikt u hier.

 

Bel mij terug

Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mail mij terug

Wij mailen u zo spoedig mogelijk terug
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.