Nieuws

WET BANENAFSPRAAK

De Wet Banenafspraak en het quotum arbeidsbeperkten is op 1 april 2015 ingegaan. Het doel is concreet dat er 125.000 extra banen gecreëerd worden voor mensen met een ziekte of handicap.

Meer banen voor mensen met arbeidsbeperking (Wet Banenafspraak)

Het kabinet wil dat mensen met een arbeidsbeperking vaker een baan bij een ‘gewone’ werkgever krijgen. Daarom heeft het kabinet de Wet Banenafspraak gemaakt in samenwerking met organisaties voor werkgevers en werknemers. Van de 125.000 banen binnen de Wet Banenafspraak worden 25.000 banen gecreëerd door werkgevers uit de overheidssector. De overige 100.000 is een verantwoordelijkheid voor werkgevers uit andere sectoren. Onderdeel van deze Banenafspraak zijn diverse tegemoetkomingen voor werkgevers die werknemers uit deze doelgroep in dienst nemen. Denk hierbij aan de no-riskpolis en het loonkostenvoordeel (voorheen premiekorting).

Ministerie SZW

Het ministerie SZW is momenteel bezig met de no-riskpolis, daarover wordt binnenkort meer duidelijkheid verwacht. Gelukkig is er ook genoeg te vertellen over het loonkostenvoordeel (LKV) Banenafspraak. De loonkostenvoordelen bestaan sinds 1-1-2018 en zijn onderdeel van de Wet tegemoetkoming loondomein (Wtl). Er zijn verschillende categorieën LKV:

  • In dienst nemen oudere werknemers (maximaal € 6.000,- per jaar, maximaal 3 jaar)
  • In dienst nemen arbeidsgehandicapten (maximaal € 6.000,- per jaar, maximaal 3 jaar)
  • Herplaatsen arbeidsgehandicapten (maximaal € 6.000,- per jaar, maximaal 1 jaar)
  • Banenafspraak (maximaal € 2.000,- per jaar, maximaal 3 jaar)
Plannen: simpelere regels banenafspraak en quotumregeling

Veel werkgevers vinden de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten ingewikkeld. Het is ingewikkeld bij te houden bij welke sector, overheid of markt een baan meetelt. Daarom wil het kabinet de Wet banenafspraak vereenvoudigen.

Belangrijkste veranderingen banenafspraak

Om de banenafspraak en de quotumregeling makkelijker te maken stelt het kabinet het volgende voor:

  • 1 banenafspraak voor alle werkgevers
  • Quotumregeling: inclusiviteitsopslag in plaats van heffing
  • Quotumregeling: bonus bij goed presteren
  • Doelgroep banenafspraak in doelgroepregister

 In onderstaand document vind je hoe je als werkgever gebruik kunt maken van deze regelingen en wie tot deze doelgroep behoren.

Toelichting Wet Banenafspraak

Heb je na het lezen van de toelichting nog vragen? Neem dan contact op met Herenbos re-integratie via (072) 30 30 250 of mail naar reintegratie@herenbos.nl.

Bron: www.rijksoverheid.nl

Ook interessant

Vakbeurs Openbare Ruimte 2022

Wil je weten welke nieuwe producten, diensten, innovaties en partijen er in de openbare ruimte er zijn? Kom dan naar de Vakbeurs ...

Lees meer >>

Nieuws

Miljoenennota 2023

Afgelopen dinsdag op 20 september 2022 was het Prinsjesdag. De minister van Financiën, Sigrid Kaag, bood de Miljoenennota 2023 en ...

Lees meer >>

Nieuws

UWV keurt 60-plussers voorlopig zonder arts

Het UWV schakelt voorlopig geen arts meer in bij de medische keuring van 60-plussers. Dat staat in een brief die minister Karien van ...

Lees meer >>

Nieuws | Re-integratie

Bel mij terug

Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mail mij terug

Wij mailen u zo spoedig mogelijk terug
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.