Nieuws

Werken tijdens warme dagen

De zomer komt er weer aan. In de maanden juli, augustus en september wordt door het RIVM vaak een Nationaal Hitteplan afgegeven. Wij zetten de belangrijkste tips voor werken tijdens warme dagen voor je op een rij!

Maatregelen werken tijdens warme dagen

Heb je niet de mogelijkheid om te genieten op het strand of in de tuin let dan bij het werken tijdens warme dagen op het volgende:

Drink voldoende water

Bij warm weer is het verstandig om 2 tot 4 liter water per dat te drinken. Heb je niet vanzelf meer dorst door de hitte? Neem dan in ieder geval elk uur een glas water.

Let op de signalen van je lichaam

Voel je je duizelig? Heb je donkere urine of hoofdpijn? Dit kunnen signalen zijn van oververhitting of vochttekort. Heb je deze symptomen? Overleg dan met je leidinggevende en neem een pauze.

Eet gekoeld Fruit

Veel fruitsoorten zijn rijk aan vocht. Denk aan watermeloen, sinaasappels, peren en pruimen. Dit zorgt voor een echte hydratatieboost bij werken tijdens warme dagen.

Draag zonwerende kleding

Draag indien mogelijk katoenen of linnen kleding. Bij veel van jullie is bedrijfskleding echter verplicht. Hoe fijn een t-shirt of korte broek ook klinkt. Zorg dan dat je kleding bescherming biedt tegen verbranding door de zon. Daarnaast biedt een lange broek en een shirt met lange mouwen ook betere bescherming tegen de Berenklauw. Draag indien mogelijk een pet of hoed, eventueel met nekflap. Zo bescherm je jezelf beter tegen hitte en verbranding.

Smeer je in

Bij het werken tijdens deze warme dagen kun je al binnen 10 tot 30 minuten verbranden als je je niet insmeert met zonnebrandcrème. Smeer je dus in voordat je de zon in gaat. Gebruik minimaal factor 30 en wees niet te zuinig. Welke factor je ook gebruikt, je moet iedere 2 tot 3 uur opnieuw insmeren. Probeer verder waar mogelijk de directe zon tussen 12.00 en 15.00 uur te mijden.

Zoek tijdens pauzes een koele plek op

Is het niet mogelijk om in de schaduw te werken? Zorg dan dat je in ieder geval je pauze op een koele plek houdt.

Risico’s van werken tijdens deze warme dagen

Warmte-uitslag

Heb je jeukende bultjes? Die kunnen ontstaan doordat je zweetklieren verstopt raken. Dit is redelijk onschuldig, maar wel vervelend.

Hittekramp

Kramp in je benen, armen, buit of rug? Dit ontstaat door een tekort aan vocht en zout in de spiercellen. Heb je hier last van? Zoek dan de schaduw op, drink water en eet iets zouts.

Hitte-uitputting

Duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn of niet meer normaal kunnen lopen. Bij dit soort klachten moet je echt even rust nemen. Doe je dit niet dan kun je een hitteberoerte krijgen. Ga naar een koele plek, drink water en koel eventueel verkrampte spieren.

Hitteberoerte

Je hebt een hoge lichamstemperatuur (soms hoger dan 41 graden celsius) en een rode huid. Toch zweet je niet. Daarnaast kun je last krijgen van abnormaal gedrag, denk aan geheugenverlies, agressiviteit, stuipen en verwardheid. Bel in deze situatie 112 of laat iemand bellen. Eet en drink niet en koel jezelf (of laat je koelen) in nek, oksels en liezen.

Wanneer is het te warm om te werken tijdens warme dagen

Er zijn geen wettelijke normen over wanneer het te warm is om te werken. Vaak houd de opdrachtgever rekening met het extreem warme weer. Denk aan een tropenrooster, genoeg schaduwplekken, langere pauzes en extra drinken. Heb je hierover vragen? Neem contact op met jouw Herenbosvestiging.

Wil je meer weten over het hitteplan van het RIVM? Je leest het hier.

 

 

Ook interessant

Vakantie-uren 2024

In deze periode krijgen wij vaak de vraag: Hoe kan ik mijn vakantie-uren in 2024 opnemen? Hieronder vind je de stappen die je moet ...

Lees meer >>

Nieuws | Uitzenden

Herenbos ontvangt MVO Proud Partner schildje

Op 23 mei 2024 organiseerde het WerkgeversServicepunt Noord-Holland Noord de bijeenkomst 'Ondernemen met je hart'. Herenbos is trots op ...

Lees meer >>

Nieuws | Uitzenden

Week van de teek 2024

Het seizoen van de teek is begonnen. Werk je in het groen? Dan heb je een verhoogd risico op een tekenbeet. Hierdoor heb je ook meer ...

Lees meer >>

Nieuws

Bel mij terug

Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mail mij terug

Wij mailen u zo spoedig mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.