Nieuws | Overig | Re-integratie

Week van de Werkstress 2020

Het is een bijzondere tijd. De grens tussen werk en privé is nog nooit zo vaag geweest. De werkloosheid stijgt en de onzekerheid neemt toe. Opeens sta je niet meer zo stevig in je schoenen. Hoe ga jij hier mee om? Heb jij grip op de situatie? Tijdens de Week van de Werkstress 2020 geven wij je tips om de balans te vinden en te behouden.

Week van de Werkstress 2020

Op maandag 16 november om 13.30 uur start de Week van de Werkstress 2020. Werkstress is een optelsom van factoren. Een hoge werkdruk, emotionele gebeurtenissen tijdens het werk of ongewenst gedrag van collega’s kunnen veel stress veroorzaken. Steun van uw leidinggevende of collega’s, ontwikkelingsmogelijkheden of de vrijheid om het werk zelf in te delen zorgen ervoor dat de stress afneemt. Zo is er niet één oplossing voor werkstress, maar zijn er veel knoppen waar je aan kunt draaien. Vandaar dat wij een aantal tips tegen werkstress op een rij hebben gezet zowel voor werkgevers als voor werknemers.

Voorkom een te hoge werkdruk

Werkgevers

  • Praat over werkdruk in individuele gesprekken en in het teamoverleg. Zo komen knelpunten eerder boven water
  • Maak een heldere doelstelling en bespreek deze met uw medewerkers. Dit helpt om keuzes te maken en prioriteiten te stellen.
  • Communiceer helder en geef duidelijke opdrachten. U voorkomt hiermee onduidelijkheid over de taakverdeling.
  • Stel een haalbare planning op samen met uw medewerkers dit geeft steun en vertrouwen.
  • De juiste balans tussen werkhoeveelheid en de capaciteit van medewerkers vermindert de werkdruk.
  • Neem zelf ook af en toe pauze, hiermee laat u zien dat dit juist goed is voor het werk.
  • Het is belangrijker om te weten wie er ziek is, dan het verzuimpercentage te kennen.
  • Wanneer een werknemer vaak kort verzuimt kan er sprake zijn van werkstress.

Werknemers

  • Stel samen met uw leidinggevende een haalbare planning op. Dit geeft overzicht
  • Plan uw werk in blokken en houd overzicht.
  • Kijk waarom u sommige taken niet af krijgt en pak de oorzaak aan
  • Neem pauze dit maakt uw hoofd leeg
  • Pop-ups kunnen stress verhogend zijn. Zet deze indien nodig uit, zodat u u beter kunt concentreren.
  • Plan uw agenda niet helemaal vol, zo bent u flexibeler.
  • Stel realistische doelen. U houdt er een voldaan gevoel aan over.
  • Maak ruimte voor taken waar u energie van krijgt.
  • Plan tijd tussen afspraken in en ren niet van de ene afspraak naar een andere.
  • Geef uw grenzen aan. Soms is nee zeggen niet zo erg.
  • Maak een things-to-do lijstje aan het begin van de dag.
  • Maak een lijst van energiegevers en energievreters. Wissel deze taken af.
  • Rommel veroorzaakt stress, ruim je bureau, auto, computer, tas en in-box regelmatig op.
  • Doe een werkstress-test en leer in een paar minuten meer over uw eigen werkstress en werkplezier.
Zorg voor een goede werk/privé-balans en geef werkstress geen kans

Praat met elkaar over privéomstandigheden en houdt rekening met zaken als mantelzorg en/of jonge kinderen. Hiermee voorkom je overbelasting. Maak daarnaast afspraken over werktijden en zorg dat er niet structureel wordt over gewerkt. Thuis bent u vrij, zet de telefoon uit en check geen e-mail. Maak aan het einde van de dag een to-do-lijstje voor de dag erna. Zo blijft alles niet in uw hoofd hangen.  Een drukke periode op het werk? Verdeel thuis de taken met uw partner. Zeg privé-afspraken en sociale activiteiten niet af. Het kan juist de goede afleiding zijn die u nodig heeft. Werkt u hard, dan moet u ook hard ontspannen. Luister goed naar uzelf. Neem rust.

Steun elkaar

Geef complimenten en ben betrokken. Vier successen en laat zien dat behaalde resultaten en getoonde inzet niet ongezien blijven. Praat met elkaar over kansen, uitdagingen en eisen in het werk en de behoeftes die u heeft. Deel kennis en ervaringen uit. Organiseer een (digitale) lunch of borrel en leer je collega’s kennen.

Creëer vrijheden op het werk

Kies indien mogelijk voor flexibele werktijden. Sommige mensen beginnen vroeg, anderen werken liever ‘s avonds door. Verandering van omgeving kan helpen om u beter te concentreren. Werk een dag thuis of in een bibliotheek. Regelmatig kort pauzeren houdt u scherper.

Werk aan ontwikkeling

Biedt medewerkers tijd en middelen aan om scholing te volgen en investeer in uw medewerkers voor een beter resultaat. Houd het werk uitdagend, zorg dat u geen stress krijgt door onderbelasting. Onderling kennis uitwisselen werkt inspirerend. Deel ervaringen in (bijvoorbeeld) het wekelijkse overleg. Vertel wat u naast uw werk doet, misschien kunt u deze vaardigheden ook op uw werk gebruiken. Focus niet alleen op wat u moet doen, maar sta stil bij wat u al bereikt heeft. Grijp onverwachte kansen aan. Het overnemen van de taken van een collega kan zorgen dat u nieuwe vaardigheden leert. Neem deel aan nieuwe projecten.

Geen werkstress geen kans, investeer in een goede gezondheid

Probeer een goede nachtrust te pakken en weer de telefoon/laptop uit de slaapkamer. Bewegen en sporten helpt u om uw hoofd leeg te maken en u fit te houden. Ga tijdens de lunch eens wandelen met collega’s. Niet alleen goed voor uw gezondheid maar ook een ontspannen moment onder elkaar. Ademhalingsoefeningen en een goede lachbui helpen tegen de werkstress. Lunch niet aan je bureau en neem de trap in plaats van de lift.

Pak werkstress aan in het beleid van uw organisatie

Als werkgever kunt u ideeën opdoen door te kijken bij andere werkgevers. Het is belangrijk om werkstress mee te nemen in de verplichte Risico Inventarisatie en Evaluatie. Neem uw werknemers mee in de aanpak tegen werkstress, zo komt u tot betere oplossingen. Communiceer dat de aanpak van werkstress een belangrijk onderwerp is binnen uw organisatie. Zorg dat er een vertrouwenspersoon aanwezig is waar medewerkers terecht kunnen voor een helpende hand. Maak duidelijk dat er geen ruimte is voor ongewenst gedrag zoals pesten, seksuele intimidatie en discriminatie. Maar het belangrijkste: Geef als werkgever of leidinggevende het goede voorbeeld.

Heeft u toch werknemers die ondanks deze tips tegen werkstress met een burn-out thuis zitten en wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor een 2e- of 3e spoortraject? Neem dan contact op met Herenbos re-integratie via reintegratie@herenbos.nl of bel (072) 30 30 250.

 

Bron: https://www.arboportaal.nl/actueel/nieuws/2017/01/30/99-oplossingen-tegen-werkstress

 

 

 

Ook interessant

Blijven werken na een tweede spoortraject

Chantal kreeg op jonge leeftijd last van een fysieke beperking. Ze wilde graag gewoon blijven werken. Omdat er bij haar werkgever niet ...

Lees meer >>

Nieuws | Re-integratie

‘Herenbos re-integratie heeft me geholpen bij het maken van mijn eigen keuzes en laten inzien welke beroepen voor mij kansrijk en interessant zijn.’

Renate , HERENBOS Zoetermeer

Referenties | Re-integratie

5 fabels over verzuim

Etop plaatste recent een artikel met als inhoud de 5 fabels over verzuim. Herenbos deelt graag interessante artikelen op het gebied ...

Lees meer >>

Nieuws | Re-integratie

Bel mij terug

Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mail mij terug

Wij mailen u zo spoedig mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.