Nieuws

Week van de teek 2024

Het seizoen van de teek is begonnen. Werk je in het groen? Dan heb je een verhoogd risico op een tekenbeet. Hierdoor heb je ook meer kans op de ziekte van Lyme. Het is belangrijk dat je blijft controleren op teken. Tijdens de Week van de Teek 2024 (22 tot 26 april) is hier extra aandacht voor.

Onderzoek voorafgaand op Week van de Teek 2024

Voorafgaand op de Week van de Teek 2024 heeft het Stigas onderzoek gedaan naar bekendheid van de teek en de risico’s die daaraan verbonden zijn. Hieruit blijkt dat mensen die werken in de sectoren hoveniers- en groenvoorziening, mechanisch loonwerk of bos en natuur al veel weten over de risico’s van teken. Zij weten dat ze beschermende maatregelen moeten nemen en regelmatig moeten controleren.

Waarom Week van de Teek 2024

Er is nog veel te winnen. Als bedrijf kun je duidelijke afspraken maken. Je kunt voorlichting geven en middelen verstrekken die beschermen tegen teken. Werk jij via Herenbos in bijvoorbeeld het groen. Dan vinden wij het belangrijk dat je jezelf regelmatig controleert. Heb je een teek? Verwijder deze dan snel en correct.

Tips bij werken in het groen

De Week van de Teek 2024 is van 22 tot 26 april, maar eigenlijk zijn deze beestjes van maart tot november het meest actief. Ze zitten niet alleen in het bos, maar ook in het park of zelfs in je eigen tuin. Werk jij veel in het groen? Dan hebben we een aantal tips voor jou:

 • Blijf op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas
 • Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop broekspijpen in de sokken.
 • Draag lichte kleding. Daarop kun je teken beter zien.
 • Smeer onbedekte huid in met DEET. Dit kan je ook op je kleren spuiten.
 • Ben je de natuur in geweest? Controleer jezelf altijd goed, eventueel met een spiegel.
 • Was je kleding op minimaal 60 graden Celsius en gebruik de droger, dat overleven teken niet.
 • Zorg dat je altijd een tekentang bij de hand hebt, zodat je een teek kan verwijderen als hij je toch te pakken heeft gekregen.
Waar controleer je bij een teek?

Als je jezelf gaat controleren is het goed om te weten dat teken het meest op de volgende plekken zitten: achter je oren, rond de haargrens in je nek, oksels, liezen en knieholten.

Teken houden van een warme en vochtige omgeving. Dus daarom is het van belang dat vooral deze plekken geïnspecteerd worden.

Verwijderen van de teek
 • Haal de teek zo snel mogelijk weg! Hoe langer de teek in je huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.
 • Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen voordat u de teek verwijdert.
 • Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als er een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet hierna het beetwondje. Gebruik je een andere tekenverwijderaar volg dan altijd de gebruiksaanwijzing.
 • Noteer wanneer en waar op de huid je gebeten bent. Houd tot 3 maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let hierbij op het ontstaan van een verkleuring van je huid of klachten die passen bij de ziekte van Lyme.
Huisarts

Heb je één van de volgende klachten? Neem dan contact op met je huisarts.

 • Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
 • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn in de eerste weken na een tekenbeet.
 • Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.

Zowel in de vroege als de latere stadia zijn te behandelen met antibiotica, maar in een later stadium kan al wel schade zijn ontstaan door de ontsteking. Daarom in het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts bij klachten. Wil je meer informatie kijk dan op weekvandeteek.nl.

Klachten?

Heb jij klachten waardoor je niet aan het werk zou kunnen? Neem dan contact op met jouw vestiging van Herenbos.

Bronnen:

 https://www.hortipoint.nl/tuinenlandschap/controle-op-teken-blijft-aandachtspunt-voor-groensector/

https://www.rivm.nl/tekenbeten-en-lyme/tekenbeet/verwijderen-van-teek

Ook interessant

Via een tweede spoortraject weer terug in de zorg

Sam werkte als leerling verzorgende-IG. Helaas werd zij op 23 jarige leeftijd ziek. Na 1,5 jaar kwam zij bij Herenbos re-integratie ...

Lees meer >>

Nieuws

Tweede spoortraject bij Herenbos

Loes volgde een tweede spoortraject bij Herenbos via Herenbos. Haar hart ligt bij het werken met mensen en hulp bieden. Daardoor past ze ...

Lees meer >>

Nieuws | Re-integratie

AB Vakwerk verstevigt positie door overname Herenbos

AB Vakwerk heeft per 29 december 2023 branchegenoot Herenbos uit Schagen overgenomen. Met deze overname verstevigt AB Vakwerk haar ...

Lees meer >>

Nieuws

Bel mij terug

Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mail mij terug

Wij mailen u zo spoedig mogelijk terug

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.