Nieuws | Re-integratie

UWV keurt 60-plussers voorlopig zonder arts

Het UWV schakelt voorlopig geen arts meer in bij de medische keuring van 60-plussers. Dat staat in een brief die minister Karien van Gennip van sociale zaken en werkgelegenheid binnenkort naar de Tweede Kamer stuurt, melden ingewijden aan dagblad Trouw. De minister zou dat besluit willen nemen zonder de wet aan te passen.

Tekort UWV-artsen

Door een gebrek aan UWV-artsen zijn de werkachterstanden bij het UWV ver opgelopen. Eind vorig jaar wachtten meer dan 12.000 mensen al langer dan de wettelijke termijn van acht weken op behandeling van hun aanvraag. De gemiddelde wachttijd is inmiddels zelfs al achttien weken. Slechts 30 procent van alle aanvragen wordt op tijd afgehandeld. Het UWV probeert wel meer artsen aan te trekken maar dat lukt niet voldoende.

Instemming van werkgever en werknemer

De nood is nu zo hoog dat besloten is dat arbeidsdeskundigen voortaan mogen beoordelen of 60-plussers in aanmerking komen voor een WIA-uitkering, in plaats van de arts. Deze leeftijdsgroep is verantwoordelijk voor 20 tot 25 procent van de WIA-aanvragen.

Tijdelijke maatregel

De maatregel is tijdelijk, waarschijnlijk tot eind 2023. Voorwaarde is wel dat zowel de werknemer als de werkgever ermee instemt dat er geen arts aan te pas komt. Als zij toch willen dat een arts de medische keuring doet, moet dat alsnog. Om te voorkomen dat de 60-plussers benadeeld worden zullen ze eerder een te hoge dan te lage uitkering zal krijgen door deze werkwijze, schrijft Trouw.

Oplossen capaciteitsprobleem UWV

Om het capaciteitsprobleem bij het UWV op te lossen zijn er waarschijnlijk meer veranderingen nodig. Er wordt ook gekeken naar hoe het werk efficiënter kan en of de keuringen die volgens de Ziektewet verplicht zijn, wel nodig zijn.

Herenbos re-integratie

Herenbos re-integratie houdt de ontwikkelingen in de gaten. Wij voeren sinds 2008 activiteiten uit voor bedrijven, verzekeringsmaatschappijen, arbodiensten en uitkerende instanties. Dit doen we vanuit de vestigingen in Alkmaar, Almere, Amsterdam, Arnhem, Nieuw-Vennep, Purmerend, Schagen en Zoetermeer. Daarnaast hebben wij nog diverse bezoeklocaties in Nederland. Wij zijn niet branche gebonden. Hierdoor kunt u ons inschakelen voor alle sectoren binnen de arbeidsmarkt. Naast re-integratie kunt u bij Herenbos terecht voor uitzenden, detacheren, werven en opleidingen. Wij buigen ons ook over HR-vraagstukken en werken samen met onze opdrachtgevers op het gebied van onder andere de social return on investments (SROI).

Wilt u weten wat Herenbos re-integratie voor u kan betekenen? Neem dan telefonisch contact op via (072) 30 30 250 of mail naar reintegratie@herenbos.nl. Onze diensten vindt u hier.

Bron: https://nos.nl/artikel/2441202-uwv-keurt-60-plussers-voorlopig-zonder-arts

Ook interessant

Tweede spoortraject bij Herenbos

Loes volgde een tweede spoortraject bij Herenbos via Herenbos. Haar hart ligt bij het werken met mensen en hulp bieden. Daardoor past ze ...

Lees meer >>

Nieuws | Re-integratie

Blijven werken na een tweede spoortraject

Chantal kreeg op jonge leeftijd last van een fysieke beperking. Ze wilde graag gewoon blijven werken. Omdat er bij haar werkgever niet ...

Lees meer >>

Nieuws | Re-integratie

‘Herenbos re-integratie heeft me geholpen bij het maken van mijn eigen keuzes en laten inzien welke beroepen voor mij kansrijk en interessant zijn.’

Renate , HERENBOS Zoetermeer

Referenties | Re-integratie

Bel mij terug

Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mail mij terug

Wij mailen u zo spoedig mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.