Nieuws | Werving en selectie

September sollicitatietips: Het sollicitatiegesprek

We hebben je voorgesteld bij één van onze opdrachtgevers. Hij of zij heeft je cv ontvangen en is positief. Yes! Je mag op een sollicitatiegesprek. Nu begint het echte werk. Hieronder vind je een aantal tips...

Wat kun je verwachten tijdens het sollicitatiegesprek?

Tijdens dit sollicitatiegesprek ga je met onze opdrachtgever dieper in op de functie en jouw werkzaamheden. Verder worden er vragen gesteld. Welke vragen weet je nooit van tevoren. Google eens op de meest gestelde sollicitatievragen. Kan jij ze allemaal beantwoorden? Hier kun je al vast op voorbereiden. Oefen de vragen met een vriend(in), kennis of familielid.

Sollicitatietip 22: Bekijk de website van de opdrachtgever

Sollicitatietip 18 was stel vragen. Echter een vraag die je beter niet kunt stellen is: Wat doet dit bedrijf precies. Stel sowieso geen vragen waarvan je het antwoord online kunt vinden. Op de website van de opdrachtgever staat vaak precies wat ze doen. Vraag in plaats daarvan met welke mensen of afdelingen jij direct gaat werken of hoe groot jouw team is. Zo krijg je een goed beeld van de organisatie, zonder dat je onvoorbereid over komt.

Sollicitatietip 23: Begroet iedereen enthousiast en onthoud met wie je bent

Zorg dat je bij binnenkomst vriendelijk bent tegen iedereen. Die snauw tegen de receptioniste kan via de wandelgangen toch bij de opdrachtgever terecht komen. Het is ook handig dat je de namen onthoud met wie je gesproken hebt. Het is vervelend als je tijdens het gesprek je de naam van je gesprekspartner bent vergeten.

Sollicitatietip 24: Luister en let op je lichaamstaal

Zorg dat je aan staat. Je bent niet alleen deelnemer. In dit gesprek ben jij het onderwerp. Daarom is het belangrijk dat je goed luistert naar wat er gezegd wordt. Dat je laat weten dat je het begrijpt. Dit doe je door bijvoorbeeld met je hoofd te knikken of door instemmend te reageren. Je wilt voorkomen dat de opdrachtgever naar jouw mening vraagt en dat jij niet weet waar het gesprek over gaat.

Sollicitatietip 25: Probeer zo positief mogelijk te blijven

Ook al ben je zenuwachtig. Zet zwakke eigenschappen om in sterke eigenschappen. Praat liever over wat je wel kan. Kritisch zijn is oke, maar breng het als dingen waarin je nog zou kunnen groeien. EN negatieve ervaringen bij eerdere werkgevers laat je achterwege. Zet spanning om in energie en vrolijkheid. Dit ga je redden!

Sollicitatietip 26: Blijf jezelf

Geef antwoorden die bij jou passen. Dit is het allerbelangrijkste bij je sollicitatiegesprek. Ook de opdrachtgever wil de ware jou leren kennen. Dus laat die zien. Dit geldt ook voor je kleding. kies voor een nette outfit die bij jou past. Daar voel je je het lekkers in. Voer absoluut geen toneelstukje op.

Sollicitatietip 27: Bedank de opdrachtgever voor zijn tijd

Na het gesprek bedank je de opdrachtgever natuurlijk voor zijn tijd. Daarnaast kun je ook nog een bedankmail sturen na het gesprek. Veel mensen ga naar het gesprek achterover leunen en wachten op een reactie. Hiermee onderscheid jij je dus. Ook geef je het geheugen van de recruiter of opdrachtgever weer een opfrisser over wie jij bent en wat je kunt brengen. Ook geeft het aan dat je oprecht geïnteresseerd bent en dat je graag de baan wil bemachtigen.

Sollicitatietip 28: Bel na het gesprek met Herenbos

Natuurlijk zijn wij reuze benieuwd hoe jouw gesprek is verlopen. Heb jij er een goed gevoel bij? Spreken de werkzaamheden je aan? Past het werk bij je? Mocht dit het geval zijn, nemen we daarna contact op met de opdrachtgever. Hier horen we of hoe de opdrachtgever het sollicitatiegesprek vond gaan. En natuurlijk wanneer en of je kunt starten. Tenslotte nemen we contact met je op om één en ander nog samen door te spreken.

Sollicitatietip 29: Afwijzing

Een afwijzing is nooit leuk. Je had echt zin om aan de slag te gaan bij de opdrachtgever. Vraag waarom de keuze niet op jou is gevallen. Probeer dit te zien als een leermoment. Wat kun je volgende keer anders doen. Daarnaast een afwijzing betekent zeker niet dat jij niet goed bent, laat je hierdoor niet uit het veld slaan. Blijf positief en ga door met solliciteren.

Sollicitatietip 30: De eerste werkdag

Nu kunnen wij natuurlijk je een tip geven voor onze laatste werkdag, maar het is leuker om dat door onze kandidaten te laten doen. Benieuwd naar deze tip. Volg ons op Instagram en FaceBook. Benieuwd naar onze eerdere tips over het CV, de sollicitatiebrief of de intake? klik dan op de woorden.

Ook interessant

September sollicitatietips: Het Intakegesprek

Je bent door de eerste selectie heen, nu ben je uitgenodigd voor het intakegesprek. Dit intakegesprek wordt ook wel omschreven als een ...

Lees meer >>

Nieuws | Werving en selectie

SEPTEMBER SOLLICITATIETIPS: de sollicitatiebrief

Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief? Een brief waarmee je indruk maakt en uitgenodigd wordt op een sollicitatiegesprek. Dit is ...

Lees meer >>

Nieuws | Werving en selectie

Herenbos ontvangt MVO Proud Partner schildje

Op 23 mei 2024 organiseerde het WerkgeversServicepunt Noord-Holland Noord de bijeenkomst 'Ondernemen met je hart'. Herenbos is trots op ...

Lees meer >>

Nieuws | Uitzenden

Bel mij terug

Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mail mij terug

Wij mailen u zo spoedig mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.