Nieuws | Werving en selectie

SEPTEMBER SOLLICITATIETIPS: de sollicitatiebrief

Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief? Een brief waarmee je indruk maakt en uitgenodigd wordt op een sollicitatiegesprek. Dit is natuurlijk de reden waarom je er één schrijft. Hoe onderscheid je jezelf van anderen? Hoe zorg je dat jouw sollicitatiebrief niet in de prullenbak belandt? Maar vooral hoe zorg je dat solliciteren een succes wordt? Déze tips zijn alvast een begin.

Wat moet er in een sollicitatiebrief?
 • naam en adres werkgever
 • jouw woonplaats en de datum
 •  onderwerpregel
 •  aanhef
 •  inleiding
 • motivatie voor de functie
 • slotzin
 • afsluiting en ondertekening
 • bijlage: cv
Sollicitatietip #8 Gebruik geen zinnen vol saaie clichés

Als je clichés wil vervangen moet je creatief zijn. Wij helpen je een beetje op weg. Ben je een teamplayer? Kies voor: Van iedereen kan ik iets leren, daarom werk ik graag samen. Ben je creatief? Zeg dan: Ik dwing mezelf om dingen van een andere kant te bekijken, zo kom ik tot verrassende uitkomsten. Klinkt toch leuker als: Ik ben een teamplayer of ik ben creatief. Dit is nietszeggend en echt heel cliché.

Sollicitatietip #9 Zorg dat je zelfverzekerd overkomt

“Ik denk dat ik goed kan organiseren.” Je denkt het, maar je weet het niet zeker? Niemand kent jou zo goed als jij jezelf. Schrijf ik kan goed organiseren. Nog een voorbeeld: “Ik geloof dat ik een aanwinst kan zijn voor uw bedrijf.” Eigenlijk gaat het twee keer mis in deze zin. Schrijf ik ben een aanwinst voor uw bedrijf, omdat… Tip: Onderbouw waaruit blijkt dat je goed kunt organiseren en geef aan waarom juist jij een aanwinst bent voor het bedrijf.

Sollicitatietip #10 Begin je sollicitatiebrief met een killer-openingszin

Personeelsmedewerkers zien bij een vacature tientallen brieven. Daartussen moet die van jou opvallen. Kies dus voor een killer van een openingszin. Kies dus niet voor: Naar aanleiding van uw advertentie in de Telegraaf van vorige week zaterdag schrijf ik deze brief. Ik hoop in aanmerking te komen voor de vacature.

Maar ga voor: In uw vacature noemt u dit ‘de leukste startersfunctie die je kunt bedenken’. Erg interessant! Ik ben direct enthousiast.

Sollicitatietip #11 Vertel over jezelf

Wie ben je? Wat doe je? Wat heb je gedaan en waar ben je goed in? Zet jezelf lekker in de spotlight! Wees enthousiast en niet te bescheiden. Een levendige sollicitatiebrief leest erg lekker weg en zorgt ervoor dat je het gaat winnen van je tientallen concurrenten.

Sollicitatietip #12 Vertel wat je weet over het bedrijf en wat jij kunt toevoegen

Praat niet alleen over jezelf. Je bent geen Donald Trump :-). Een goede sollicitatiebrief is bijna een profiel van jezelf. Met als groot verschil dat je ook uitlegt dat je weet wat de functie inhoud en dat je kunt aangeven waarom jij bij het bedrijf past en wat jij kunt toevoegen.

Sollicitatietip #13 Maak geen herhaling van je cv

Een sollicitatiebrief is een toevoeging op je cv, daarom ga je niet je cv volledig in je sollicitatiebrief herhalen. Kies ervoor om  bepaalde zaken van je cv toe te lichten. Zeg iets over die baan als kassamedewerker, maar focus vooral op hoe je hier leerde omgaan met klanten en waarom jou dat nu de perfect fit for the job maakt.

Sollicitatietip #14 Zorg dat je opvalt

Jezelf onderscheiden is misschien wel het belangrijkste bij solliciteren. Doe je dat niet, dan word je niet uitgenodigd voor een gesprek. Maar hoe onderscheid je je nou echt? Gebruik hierbij humor, professionaliteit en creativiteit. Maak bijvoorbeeld een sollicitatievlog.

Dit waren alle sollicitatietips over de sollicitatiebrief, volgende week vind je 7 tips over je intakegesprek op onze website. Heb je vragen stel ze dan via onze chat of mail naar jouw Herenbos-vestiging. Volg ons op Facebook en Instagram en zie de sollicitatietip van de dag.

 

Ook interessant

September sollicitatietips: Het sollicitatiegesprek

We hebben je voorgesteld bij één van onze opdrachtgevers. Hij of zij heeft je cv ontvangen en is positief. Yes! Je mag op een ...

Lees meer >>

Nieuws | Werving en selectie

September sollicitatietips: Het Intakegesprek

Je bent door de eerste selectie heen, nu ben je uitgenodigd voor het intakegesprek. Dit intakegesprek wordt ook wel omschreven als een ...

Lees meer >>

Nieuws | Werving en selectie

Week van de teek 2024

Het seizoen van de teek is begonnen. Werk je in het groen? Dan heb je een verhoogd risico op een tekenbeet. Hierdoor heb je ook meer ...

Lees meer >>

Nieuws

Bel mij terug

Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mail mij terug

Wij mailen u zo spoedig mogelijk terug

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.