Nieuws | Re-integratie

OVAL: Beperken doorbetaling bij ziekte

Het is geen goed idee om de doorbetaling bij ziekte in te korten van de huidige twee jaar naar één jaar. Daarnaast zet ook optie twee om het tweede jaar collectief te verzekeren geen zoden aan de dijk. Dit zegt Petra van de Goorbergh, directeur van Oval, in BNR Zakendoen. Herenbos is aangesloten bij de OVAL, de brancheorganisatie van arbodiensten.

Doorbetaling

Van de Goorbergh, directeur van OVAL over de doorbetaling: “Die loonbetaling, hoezeer die vaak ook als een last wordt ervaren door kleinere mkb’ers, leidt juist tot meer activering. Hij werkt als een financiële prikkel. Op deze wijze begeleidt je iemand op een goede manier terug naar eigen werk, of weer naar ander werk. Je ziet in de huidige praktijk dat werkgevers nog wel beter zouden kunnen voorkomen dat ze die kosten überhaupt moeten betalen. Dat is ook waar arbodiensten voorbijkomen.”

Verkiezingen en loondoorbetaling

Ook in veel verkiezingsprogramma’s bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen zaten de nodige voorstellen om de loondoorbetaling te versoberen. Met name kleinere mkb-bedrijven denken dat ze heel veel moeten betalen als iemand uitvalt. Maar als je het tweede jaar collectief laat verzekeren, zet je eigenlijk een knip in het proces, met allerlei overdrachtsmomenten. Dat komt de re-integratie van de van de werknemer echt niet ten goede.

Vorige regeerakkoord

Al in het vorige regeerakkoord stond een passage over het verkorten van de twee jaar doorbetaling, brengt Van de Goorbergh in herinnering. Naar aanleiding daarvan is allerlei onderzoek verricht door ambtenaren, met de conclusie dat het niet zo werken. ‘Dus toen werd een nieuwe verzuim-ontzorgverzekering gemaakt. Die is er pas kort en daar zien we al wel effecten van, maar nog niet zo rigoureus.’

Wat is de OVAL?

De Oval is de brancheorganisatie van arbodiensten, interventiebedrijven, adviesbureaus op het terrein van outplacement, loopbaanbegeleiding en loopbaancoaching, re-integratiebedrijven en jobcoachorganisaties. Als lid van de OVAL moet Herenbos aan een aantal kwaliteitseisen voldoen. Herhaaldelijk worden wij getoetst op het gebied van beheersing van primaire processen, borging van de privacy, klanttevredenheid en klachtafhandeling. Daarnaast zorgen wij voor scholing en opleiding van onze interne medewerkers.

Herenbos over doorbetaling bij ziekte

Stephanie De Leeuw-Wondaal directeur bij Herenbos re-integratie: “Doorbetaling van loon leidt tot meer activering in de re-integratie, waarmee de doorstroom naar passend, duurzame arbeid wordt vergroot. Het risico van het versoberen van de loondoorbetaling is een afname van effectieve prikkels welke weer kan leiden tot hoger verzuim. Wij sluiten ons dan ook volledig aan bij de zienswijze van de OVAL!

Wil je weten wat Herenbos re-integratie kan doen voor jouw werknemers kijk dan bij onze diensten. Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en/of meer van onze succesverhalen lezen. Volg ons dan op LinkedIn.

 

Bron: https://www.bnr.nl/nieuws/arbeidsmarkt/10435907/oval-beperken-doorbetaling-bij-ziekte-geen-goed-idee

Ook interessant

Tweede spoortraject bij Herenbos

Loes volgde een tweede spoortraject bij Herenbos via Herenbos. Haar hart ligt bij het werken met mensen en hulp bieden. Daardoor past ze ...

Lees meer >>

Nieuws | Re-integratie

Blijven werken na een tweede spoortraject

Chantal kreeg op jonge leeftijd last van een fysieke beperking. Ze wilde graag gewoon blijven werken. Omdat er bij haar werkgever niet ...

Lees meer >>

Nieuws | Re-integratie

‘Herenbos re-integratie heeft me geholpen bij het maken van mijn eigen keuzes en laten inzien welke beroepen voor mij kansrijk en interessant zijn.’

Renate , HERENBOS Zoetermeer

Referenties | Re-integratie

Bel mij terug

Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mail mij terug

Wij mailen u zo spoedig mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.