Nieuws | Groen | Uitzenden

Branchevereniging VHG presenteert marktdossier groenvoorzieningen

Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat groen bijdraagt aan biodiversiteit, gezondheid en het leefklimaat. Het kleedt de omgeving aan en zorgt voor een hogere WOZ-waarde. In het marktdossier groenvoorzieningen wordt onder andere de markt beschreven. Kennis van de markt is belangrijk bij het inkopen en aanbesteden van overheidsopdrachten.

Marktbeschrijving marktdossier groenvoorzieningen

In de marktbeschrijving van het marktdossier groenvoorzieningen van de VHG staat het volgende: Groenbedrijven hebben een belangrijke rol. Zo realiseren en behouden ze de goede kwaliteit van de leefomgeving. Er is goed nagedacht over de plaats van water en groen. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de behoefte van mens en dier. Op dit moment telt Nederland ongeveer 10.000 bedrijven in de groensector. Dit zijn hoveniers, groenvoorzieners, dak- en gevelbegroeners, interieurbeplanters en boomspecialisten. Zij focussen zich op de lange termijn in verband met hun gebiedskennis. De vestigingslocatie van deze bedrijven is belangrijk. Transport- en reiskosten hebben veel invloed op de kostprijs. Toch zijn er ook andere trends in de markt die een belangrijkere rol spelen.

Invloeden van buitenaf

Om meer draagvlak te creëren wordt het groenbeleid steeds vaker opgesteld met inwoners en stakeholders. Het klimaat verandert. Dit heeft gevolgen voor de uitvoering van groenaanleg- en onderhoud. Vroeger wilde men alles strak onderhouden. Nu willen we variatie, zodat er meer biodiversiteit ontstaat. Een groene woon- en werkomgeving nodigt uit om meer te bewegen en te ontmoeten. Wetten op het gebied van veiligheid en arbeidsomstandigheden spelen ook een rol. Daarnaast hebben technologische ontwikkelingen ook invloed op de sector. Dan is er nog de Omgevingswet die waarschijnlijk 1 januari 2022 van kracht wordt. Deze wet bundelt wetten waaronder de wet-en regelgeving over bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur.

Duurzaamheid en MVI

Uit het marktdossier groenvoorzieningen blijkt dat er meer aandacht is voor duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Deze MVI-trend heeft betrekking op natuur en biodiversiteit. Zo zijn er alternatieve vormen van onkruidbestrijding. Ook laten we bladafval liggen, zodat dit het bodemleven ten goede komt. In de aanbestedingen is aandacht voor het hergebruiken van groenafval, denk aan houtsnippers of bladafval. Daarnaast wordt er gekeken naar de Economisch Meest Voordelige Inschrijving.

Trends marktdossier groenvoorzieningen

Groenwerkzaamheden worden steeds vaker geclusterd. Hierdoor komen groenbedrijven in de rol van onderaannemer. Inkoop vindt steeds meer plaats via prestatiecontracten en beeldbestekken. De burger wordt steeds mondiger. Participatie in de Omgevingswet zorgt dat zij zich mengen in de beleidsvorming over groen. Ook exoten en plagen als de Japanse Duizendknoop en de eikenprocessierups nemen een steeds grotere plaats binnen het groenwerk in.

Social Return

De prijs blijft een belangrijk gunningscriterium. Toch groeit het belang van andere doelstellingen. Een voorbeeld is Social Return. Hierbij bied je werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Herenbos is een specialist in SROI. Door middel van een opleiding krijgen deze kandidaten een nieuwe start. Een nieuwe carrière binnen een kansberoep. En op lange termijn uitzicht op een vaste aanstelling.

Social Return bij Herenbos

Herenbos vindt het belangrijk om deze mensen zelfvertrouwen te geven. Vaak zijn er andere oorzaken waardoor ze langer werkloos zijn. Presteren op de werkvloer lukt alleen als de privésituatie ook op orde is. Heeft een kandidaat schulden, dan zorgen we voor een schuldhulp-maatje. Heeft de kandidaat een taalprobleem, dan zorgen we voor een taalcursus. Herenbos zorgt voor dat extra stukje begeleiding. Zo regelen we  gesprekken met een jobcoach en de voorman. Een andere mogelijkheid is jobcarving.  We splitsen bestaande functies op om banen te creëren voor mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt.

Wil je de hele nota marktdossier groenvoorzieningen van het VHG lezen? Je vindt hem hier. Meer weten over de SROI-mogelijkheden bij Herenbos? Neem contact op met één van onze vestigingen.

Ook interessant

Herenbos ontvangt MVO Proud Partner schildje

Op 23 mei 2024 organiseerde het WerkgeversServicepunt Noord-Holland Noord de bijeenkomst 'Ondernemen met je hart'. Herenbos is trots op ...

Lees meer >>

Nieuws | Uitzenden

Vakantie-uren 2023

In deze periode krijgen wij vaak de vraag: Hoe kan ik mijn vakantie-uren in 2023 opnemen? Hieronder vind je de stappen die je moet ...

Lees meer >>

Nieuws | Uitzenden

Vakantiewerk in 2023

Ben jij klaar met school en zoek jij vakantiewerk in 2023? Schrijf je dan in bij Herenbos in Alkmaar, Almere, Amsterdam, Nieuw-Vennep, ...

Lees meer >>

Nieuws | Uitzenden

Bel mij terug

Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mail mij terug

Wij mailen u zo spoedig mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.