Nieuws | Re-integratie

Hoe kan re-integratie tweede spoor een succes zijn?

Een aantal maanden geleden werkte Herenbos re-integratie mee aan een beleidsstuk over re-integratie tweede spoor voor het ministerie van sociale zaken. Het rapport is nu gepubliceerd en wij delen dat natuurlijk graag.

Onderzoek verbetering re-integratie tweede spoor

Werkgevers en betrokkenen ervaren re-integratie van een zieke werknemer bij een andere werkgever vaak als belastend. Het rapport geeft een overzicht van de werkzame elementen van, en de ervaringen met re-integratie tweede spoor. Uit het rapport (kennissynthese) blijkt dat een betrokkene intensieve begeleiding nodig heeft bij het verwerken van het baanverlies, het accepteren van de beperkingen door ziekte(n) en het zoeken naar passend werk. Ook blijkt uit het rapport dat de inzet van deskundige professionals nodig is. Zij staan de betrokkene en de werkgever bij en verzorgen een kwalitatief hoogwaardig traject op maat.

Aandeel Herenbos bij rapport

Om tot het rapport te komen is er gebruik gemaakt van literatuurstudie, casestudies en expertinterviews. Herenbos was één van de experts die geïnterviewd is door de beleidsonderzoekers. Omdat er weinig informatie te vinden was en de informatie veelal verouderd is leunt het rapport in grote maten op de praktijkkennis die is opgehaald bij deskundigen (zoals Herenbos) en belanghebbenden.

Welke elementen moeten aanwezig zijn?

Om tot een succesvol re-integratie tweede spoor traject te komen heb je de volgende elementen nodig:

 • Een betrokken werkgever
 • Motivatie en inzet van de werknemer
 • Maatwerk in de timing
 • Een kwalitatief hoogwaardige re-integratiedienst
 • Employability van de werknemer
Mogelijke interventies om te onderzoeken voor verbetering re-integratie tweede spoor
 • Versterken van de vaardigheden van de werkgever
 • Bevorderen dat werkgevers kiezen voor hoogwaardige re-integratie
 • Samenwerking tussen verschillende partijen rond re-integratie tweede spoor versterken
 • (Leer)netwerken van werkgevers opzetten
 • Wegnemen van drempels bij de nieuwe werkgever
Handvatten voor beleid en communicatie verbetering tweede spoor

Meer informatie verschaffen over de inhoud van re-integratie tweede spoor en adequate inkoop van trajecten. Daarnaast het verlagen van de drempel voor nieuwe werkgevers om een re-integrerende werknemer aan te nemen door introductie nieuwe financiële prikkels. Daarnaast achteruitgang in arbeidsvoorwaarden van de werknemer compenseren na re-integratie tweede spoor, bijvoorbeeld door inkomensaanvulling op loonverlies. Tenslotte collectieve investeringen in scholing van werkenden om de afstand tot de arbeidsmarkt klein te houden of maken.

Wil je het hele rapport over verbetering van re-integratie tweede spoor lezen klik dan hier ook kun je de infographic bekijken. Wil je meer weten over Herenbos Re-integratie? Neem dan telefonisch contact op met ons hoofdkantoor in Alkmaar (072) 30 30250 of mail naar re-integratie@herenbos.nl. Natuurlijk vind je onze diensten ook op onze website.

Bron: https://www.beleidsonderzoekers.nl/hoe-kan-re-integratie-tweede-spoor-een-succes-zijn/

Ook interessant

Tweede spoortraject bij Herenbos

Loes volgde een tweede spoortraject bij Herenbos via Herenbos. Haar hart ligt bij het werken met mensen en hulp bieden. Daardoor past ze ...

Lees meer >>

Nieuws | Re-integratie

Blijven werken na een tweede spoortraject

Chantal kreeg op jonge leeftijd last van een fysieke beperking. Ze wilde graag gewoon blijven werken. Omdat er bij haar werkgever niet ...

Lees meer >>

Nieuws | Re-integratie

‘Herenbos re-integratie heeft me geholpen bij het maken van mijn eigen keuzes en laten inzien welke beroepen voor mij kansrijk en interessant zijn.’

Renate , HERENBOS Zoetermeer

Referenties | Re-integratie

Bel mij terug

Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mail mij terug

Wij mailen u zo spoedig mogelijk terug

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.