Nieuws

GroenStart maakt impact

Groenstart zorgt voor persoonlijke groei van de deelnemers. Dit blijkt uit de tweede kwartaaluitgave van GreenPort. Vandaar dat we met trots kunnen zeggen GroenStart maakt impact.

Impact

Maar hoe maakt Groenstart impact. Kandidaten krijgen meer eigenwaarde en GroenStart draagt positief bij aan hun loon- en marktwaarde. Ook bij de partners ziet GreenPort welke impact GroenStart heeft. Herenbos begeleidt  nieuwe werknemers naar de arbeidsmarkt. Het onderwijs schoolt meer jongeren die dreigen uit te vallen of al vroegtijdig de school hebben verlaten. Op de voorschakellocaties worden de deelnemers arbeidsfit en leerfit. Tevens zorgt GroenStart voor een deeloplossing van het tekort aan groenwerkers op de arbeidsmarkt.

 Groenstart in cijfers
  • 70 GroenStarters zijn al uitgestroomd naar de arbeidsmarkt.
  • 189 intakeprocedures zijn gevoerd. Een intakeprocedure duurt ongeveer een maand waarin gemiddeld 4 gesprekken en een test plaatsvinden.
  • 70 deelnemers zijn al aan het werk!
  • 78 GroenStarters zijn aan een traject begonnen dat vrijwel altijd begint met voorschakelen, een proces waarin een deelnemer ritme opbouwt, arbeidsfit wordt en waar wordt ingeschat hoe leerfit hij is.
  • 71 GroenStarters volgen een opleiding of hebben een opleiding gevolgd.

In het rapport komen ook werkgevers aan bod. Lees hieronder de bijdrage van Yvonne Haisma van het sociaal loket van Herenbos.

GroenStart is een uitdaging

Het vierjarig project GroenStart geeft jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om te ervaren wat werken in de groene sector inhoudt. Doel is om jongeren mee te laten doen in de maatschappij en hun interesse te wekken voor duurzaam werken in het groen. Na een intakegesprek waarin blijkt of de jongere geschikt is als GroenStarter, wordt een persoonlijk stappenplan opgesteld met daarin een stage, werken en scholing. Het uiteindelijke doel is mensen een goede basis te geven voor een toekomst in het groen.

Yvonne Haisma van het sociale loket van Herenbos, gespecialiseerd in fysiek buitenwerken in de groensector, gelooft in het project GroenStart. Zij zegt hierover: “Jongeren die dreigen tussen wal en schip te vallen, wil ik graag helpen om een GroenStarter te worden. Om een GroenStart traject te laten slagen, is voor een stage, werkplek, een opleidingsplan en gezamenlijke inspanning nodig.”

“Herenbos is een personeelsdienst met een groot verantwoordelijkheidsgevoel”

 

Wat vooral belangrijk is dat in de eerste periode goed gekeken wordt naar de mogelijkheden van een kandidaat. Hierbij hoort contact met school en verwijzers (gemeente, UWV) om te zorgen dat ook qua financiën alle signalen op groen staan om het traject en uitstroom naar werk zo optimaal mogelijk te maken.

Yvonne Haisma: “Dit houdt in dat mensen, die niet zelfstandig aan het werkproces kunnen deelnemen en jongeren die uit het bijzonder onderwijs komen en die vroegtijdig school hebben verlaten, bekend dienen te zijn bij gemeenten of het UWV. Deze instanties verwijzen namelijk naar GroenStart. Zonder een registratie kunnen mensen geen aanspraak maken op de middelen die de overheid beschikbaar stelt als vangnet bij een hulpvraag. Het is jammer dat er veel discussie plaatsvindt over de vraag ‘Wie gaat het traject bij GroenStart betalen?’ omdat mensen om wat voor reden dan ook niet geregistreerd zijn.”

“Als een jongere geen uitkering heeft aangevraagd, is hij onbekend bij de instanties en blijft hij dus onder de radar van de zorg en uit beeld als werkzoekende.”

 

Herenbos is een personeelsdienst met een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor maatschappelijk ondernemen en is daarom met enthousiasme bezig van GroenStart een succes te maken. De intakegesprekken met de jongeren worden onder andere door Herenbos gevoerd.

Mocht een jongere voldoen aan de basiseisen van het project dan zoekt Herenbos naar een proefstageplek voor drie maanden. Bij twijfel kan de stage worden verlengd. Als het nodig is wordt een loonwaardemeting door een arbeidskundige van het UWV aangevraagd.

Yvonne Haisma: “Als de kandidaat zijn stageperiode heeft gehad en het zogenaamde voorschakeltraject is afgerond, dan mag hij een opleiding gaan volgen in combinatie met werken, onder anderen bij Pro Groen & Milieu in Schagen waarmee wij nauw samenwerken. Dit is vaak het keerpunt voor de jongeren, nu hebben zij uitzicht op een leuke toekomst!

Mensen houden van groen om zich heen. Groen groeit en het onderhoud ervan blijft bestaan. Ook hoveniers komen mensen tekort. We hebben deze jongeren dus hard nodig op de huidige krappe arbeidsmarkt. Toch is het nog niet gemakkelijk om voldoende jongeren te vinden die voor een GroenStart traject in aanmerking kunnen komen. Dit vind ik jammer want ik zet mensen graag op een plek waar ze op hun plek zijn en een zinvol leven kunnen leiden.”

Bron: https://www.greenportnhn.nl/sites/default/files/nieuws/groenstart_kwartaalrapportage_kwartaal_2_1.pdf

Wil je meer weten over Herenbos en Groenstart klik hier.

Ook interessant

Week van de teek 2024

Het seizoen van de teek is begonnen. Werk je in het groen? Dan heb je een verhoogd risico op een tekenbeet. Hierdoor heb je ook meer ...

Lees meer >>

Nieuws

Via een tweede spoortraject weer terug in de zorg

Sam werkte als leerling verzorgende-IG. Helaas werd zij op 23 jarige leeftijd ziek. Na 1,5 jaar kwam zij bij Herenbos re-integratie ...

Lees meer >>

Nieuws

Tweede spoortraject bij Herenbos

Loes volgde een tweede spoortraject bij Herenbos via Herenbos. Haar hart ligt bij het werken met mensen en hulp bieden. Daardoor past ze ...

Lees meer >>

Nieuws | Re-integratie

Bel mij terug

Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mail mij terug

Wij mailen u zo spoedig mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.