Nieuws

Branchecijfers van 2019: De groene sector in beeld

De Economische Barometer van Branchevereniging VHG brengt samen met Colland de branchecijfers van 2019 in beeld. 80 bedrijven namen deel, uit verschillende referentiegroepen. De belangrijkste resultaten heeft de VHG gedeeld in het VHG magazine. Herenbos zet ze op een rij.

Branchecijfers van 2019: Omzet

De VHG-leden behaalden in 2019 een omzet van ruim 1,46 miljard euro. Dit is een stijging van 5,7% ten opzichte van 2018. De gemiddelde kosten zijn in 2019 ook het hoogst sinds 2013. Hierdoor is het gemiddelde resultaat van de branche in 2019 toch lager dan de afgelopen jaren. Kleine hoveniers hebben in 2019 de laagste bruto-omzet van de branche. Maar ze hebben ook de laagste genormaliseerde kosten van alle referentiegroepen. (Alle referentiegroepen: kleine hoveniers particulier, middelgrote hoveniers particulier, grote hoveniers particulier, gemengd groenvoorzieners en hoveniers en groenvoorzieners.) Hierdoor hebben ze alsnog het hoogste resultaat. Ook wordt het resultaat van deze groep voor het derde jaar op rij hoger.

Branchecijfers van 2019: Werknemers

70% van de werknemers heeft een vast contract. Daarnaast werkt 74% van de werknemers voltijd. In de gehele branche is 90% van de werknemers man. Echter bij interieur-beplanting is het aantal vrouwen met 37% sterker vertegenwoordigd. Hier vind je ook de meeste banen in deeltijd. 60% van de vrouwelijke werknemers zijn tussen de 36 en 55 jaar oud.

Branchecijfers van 2019: Loon

Bij twee derde van de banen bij VHG-leden wordt bruto tussen de € 1500,- en € 3000,- per maand verdiend. Het gemiddelde maandloon verschilt per cao. Bij de cao Landbouwwerktuigen exploiterende ondernemingen ligt het maandloon hoger dan bij de cao Hoveniersbedrijf in Nederland en de cao Open teelten.

Meedoen

Wil je meedoen aan de branchecijfers van 2020. Het jaaronderzoek is een hulpmiddel waarmee je je jaaromzet, kosten en nettowinst kunt vergelijken met andere bedrijven. Het vernieuwde dashboard van de Economische Barometer geeft nu ook inzicht in de ontwikkeling van je bedrijfspresentaties over meerdere jaren. Leden van Branchevereniging VHG kunnen het rapport van dit jaaronderzoek downloaden via de VHG-website. Daarin lees je ook de resultaten per referentiegroep.

Adviseurs van de VHG Ondernemershelpdesk zijn het gehele jaar door beschikbaar om samen met jou de Economische Barometer in te vullen en de resultaten te bespreken. Zij valideren de ingevulde vragenlijsten direct. Samen kan er gekeken worden naar mogelijke verbeterpunten voor jouw onderneming.

Meer informatie

Heb je vragen over bijvoorbeeld de branchecijfers van 2019 kijk dan op de website van de VHG Ondernemershelpdesk. Ben je op zoek naar personeel in onder andere de groenbranche neem dan contact op met de Herenbosvestiging in de buurt.

Bronnen:

VHG magazine Jaargang 14, Nummer 5 oktober 2020

CBS (augustus 2020) Rapportage Omzet en arbeidsmarkt groene sector 2019

VHG en onderzoeksbureau The Brighthouse (juli 2020) Economische Barometer

Jaarrapportage 2019 (met medewerking van VHG-leden)

 

 

Ook interessant

Week van de teek 2024

Het seizoen van de teek is begonnen. Werk je in het groen? Dan heb je een verhoogd risico op een tekenbeet. Hierdoor heb je ook meer ...

Lees meer >>

Nieuws

Via een tweede spoortraject weer terug in de zorg

Sam werkte als leerling verzorgende-IG. Helaas werd zij op 23 jarige leeftijd ziek. Na 1,5 jaar kwam zij bij Herenbos re-integratie ...

Lees meer >>

Nieuws

Tweede spoortraject bij Herenbos

Loes volgde een tweede spoortraject bij Herenbos via Herenbos. Haar hart ligt bij het werken met mensen en hulp bieden. Daardoor past ze ...

Lees meer >>

Nieuws | Re-integratie

Bel mij terug

Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mail mij terug

Wij mailen u zo spoedig mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.