Nieuws | Groen | Uitzenden

Binder Groenprojecten 85 jaar innovatie in het groen

85 jaar Binder Groenprojecten, een innovatief familiebedrijf met een boeiende historie. Vorig jaar werd Binder onderdeel van de Enk Groen & Golf. De ijzersterke merknaam Binder Groenprojecten werd behouden. Wij spraken met Rob Luyk over het bedrijf, werken in het groen en de samenwerking met Herenbos.

Over Binder Groenprojecten

Binder Groenprojecten is met name actief in de regio Rotterdam Rijnmond. Ooit zorgden zij mede voor de groene wederopbouw na de bombardementen van de tweede wereldoorlog. Inmiddels zijn een groot aantal specialismes ontwikkeld. Grote voorbeelden hiervan zijn het industrieel onderhoud en de daktuinen waar zij zowel de engineering als de aanleg en het beheer uitvoeren. Rotterdam heeft enorm veel platte daken. Binder Groenprojecten zorgt dat deze multifunctioneel worden ingericht. Door de engineeringskracht van Binder wordt het mooie plaatje van de ontwerper, de vraag van de bouwer en toekomstige bewoner samengebracht. De basis is het sterk vergroenen van de leefomgeving en de biodiversiteit vergroten wanneer dat kan.

Bijzondere projecten

Rob Luyk, bedrijfsleider is trots op het project De DakAkker. Een boerenakker aangelegd op een plat dak. Hier groeien groenten, eetbare bloemen en fruit. Daarnaast is hij ook trots op de Luchtsingel waar vergroening van het dak zorgt voor een unieke plek. Je kunt hier picknicken of wandelen met een fantastisch stedelijk uitzicht. “Dat is ook een belangrijke gedachte van ons: We kijken altijd hoe we met projecten kunnen verbinden. Vroeger maakte je het groen puur voor het beeld, het plaatje. Nu wordt het groen gebruikt als platform om diverse doelen te bereiken en vooral leefbare steden te creëren.”

Het groen 2.0

“Groen is veel meer dan het goed en vakmatig planten van bomen en struiken of een tuin technisch goed onderhouden. Het gaat om de waarde die je ermee creëert. De beleving voor de gebruikers en de betekenis voor de opdrachtgever speelt een grote rol. Dat zij prettig kunnen werken, fijn kunnen recreëren of kunnen sporten. Dat ze kunnen genieten van de natuur of van de koelte die het groen biedt.”

Duurzaam ondernemen

Verbeter de wereld begin met elkaar. Vier groenondernemers waaronder Binder Groenprojecten met deze gezamenlijke gedachte. Hieruit is Unconventional ideas for people, planet, profit (UPP) ontstaan. “Sinds 2006 wisselen wij kennis uit, waardoor we initiatieven in duurzame dienstverlening kunnen aanbieden. Je vernieuwt constant je dienstverlening. Je biedt iets aan dat verrassend, vernieuwend en duurzaam is. Dat kunnen projecten zijn, maar ook interne en externe trainingen,  cursussen of masterclasses. Soms zijn we onze tijd ver vooruit en leveren een bijdrage aan trends en ontwikkelingen. We verbeteren onze omgeving, onze dienstverlening en betekenen meer voor onze opdrachtgevers.”

Voordelen werken in de groene sector

“Je werkt in de buitenruimte en je werkt in kleine teams. Samen realiseer je oplossingen en draag je bij aan een mooie woonomgeving. Je hebt genoegdoening in je werk je creëert iets. Uiteindelijk gaat dat zich ontwikkelen. Als je iets aanlegt en je mag het ook nog gaan onderhouden dan kun je ook letterlijk iets laten groeien. Dat is ook iets bijzonders. Er zijn veel innovaties waardoor het werk steeds lichter wordt. Tegenwoordig wordt er ook veel meer technologie gebruikt. Traditioneel vakmanschap en het toepassen van slimme oplossingen als applicaties en IT gaan in ons werk samen. Dat maakt werken aan de groene buitenruimte een breed, uitdagend en dankbaar beroep waarin je allerlei kanten op kan.”

Mogelijkheden bij Binder Groenprojecten

“We zijn een erkend leerbedrijf en hebben mogelijkheden voor alle niveaus. Zowel praktisch als theoretisch geschoolden, van VSO/PrO tot en met HBO’ers kunnen bij ons terecht in de advisering, engineering, de aanleg en het beheer. Bij TRI, Groei in groen – waar ik bestuurder van ben – bereiden we leerlingen zo goed mogelijk voor op de arbeidsmarkt. Zo starten goed opgeleide mensen in de groene sector. Juist nu door corona is er extra aandacht voor het groen. Dit merken we in het aantal aanmeldingen. Groen is gezond, groen heeft aandacht, groen is waardevol. Wij zijn de werkelijke, letterlijke vergroeners. Dus je kiest voor een vak met een prachtige uitdagende toekomst.”

Personeel

Belangrijk is dat je positief denkt over vergroening. Dat je de juiste houding hebt en los daarvan een opleiding. Deze is natuurlijk afhankelijk van de functie en de rol die je gaat vervullen. Voor een onderhoudsman in de buitenruimte hebben we natuurlijk andere functie-eisen dan voor een projectleider adviseur daktuinen. We zoeken mensen met een lerende, onderzoekende houding. Sta je open voor nieuwe invloeden, wil je vernieuwen en ben je bereid om te groeien? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Kennis is na 5 jaar al achterhaald. De mens hoveniert al eeuwen, maar bij Binder en ons zusterbedrijf de Enk Groen & Golf zijn we vernieuwers. Binder is dit jaar daardoor verkozen in de top-10 van meest innovatieve bedrijven in Nederland.

Samenwerking tussen Binder Groenprojecten en Herenbos

Herenbos zorgt ervoor dat we groenpieken opvangen met vakkrachten. Waar mogelijk proberen we mensen van een tijdelijke rol naar een baan bij Binder te begeleiden. Er is prettig en direct contact. De afspraken zijn helder. Herenbos is goed bekend met de sector. Daardoor ontstaat er een goede match tussen vraag en aanbod. Er wordt niet alleen gekeken of iemand past qua type werk maar ook qua persoonlijkheid. Past de kandidaat binnen de bedrijfscultuur en voelt hij of zij zich daar prettig. Tenslotte weten de intercedenten wat er in de regio speelt.”

 

In de jubileumeditie van het Binder magazine staan 85 Binder weetjes. Wij vroegen Rob naar zijn persoonlijke top 5:
  • In de eerst helft van de vorige eeuw rijden er te weinig bestelwagens rond. Te prijzig. Maar veel ondernemers bedenken er iets op. Ook Binder. Het bedrijf koopt een oude personenauto, zaagt de achterkant eraf en vervolgens maakt de wagenmaker een bestelwagen op maat voor het hoveniersbedrijf.
  • Ook de nationale waterhuishouding plukt de voordelen van de aanleg van daktuinen door Binder. De stand van de waterberging met deze toepassingen staan op meer dan 25 miljoen liter. Goed in droge en natte tijden.
  • Binder schenkt structureel aandacht aan het goed opleiden van hoveniers. Niet voor niets werken er praktijkopleiders met passie. De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven beaamt dat. Daarom deelt ze in 2019 een officiële pluim uit aan opleiders Erik en Patrick.
  • Binder Groenprojecten wint in 2017 de landelijke Stigas Gezond Werken prijs. Met name de aandacht van het bedrijf voor medewerkers, die ook als mantelzorger optreden, springt in het oog bij de jury.
  • Binder Groenprojecten behaalt in 2018 een wereldprimeur. Met de bouw van een Slimdak met Smartflowcontrol. Dat bevindt zich op de DakAkker in Rotterdam.

 

 

 

 

 

 

Ook interessant

Herenbos ontvangt MVO Proud Partner schildje

Op 23 mei 2024 organiseerde het WerkgeversServicepunt Noord-Holland Noord de bijeenkomst 'Ondernemen met je hart'. Herenbos is trots op ...

Lees meer >>

Nieuws | Uitzenden

Vakantie-uren 2023

In deze periode krijgen wij vaak de vraag: Hoe kan ik mijn vakantie-uren in 2023 opnemen? Hieronder vind je de stappen die je moet ...

Lees meer >>

Nieuws | Uitzenden

Vakantiewerk in 2023

Ben jij klaar met school en zoek jij vakantiewerk in 2023? Schrijf je dan in bij Herenbos in Alkmaar, Almere, Amsterdam, Nieuw-Vennep, ...

Lees meer >>

Nieuws | Uitzenden

Bel mij terug

Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mail mij terug

Wij mailen u zo spoedig mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.