Nieuws | Re-integratie

5 fabels over verzuim

Etop plaatste recent een artikel met als inhoud de 5 fabels over verzuim. Herenbos deelt graag interessante artikelen op het gebied van re-integratie. Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen of wilt u weten wat Herenbos re-integratie voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

5 fabels over verzuim

Verzuim, Re-integratie, ziektewet, tweede spoor, derde spoor, haalbaarheidsonderzoek, jobhunting en outplacement. Als werkgever zit je hier eigenlijk niet
op te wachten. Bij Herenbos re-integratie zorgen we ervoor dat het re-integratietraject zo soepel mogelijk verloopt zowel voor jou als werkgever als voor de betrokkene. Daarnaast verstrekken we onze opdrachtgevers graag nuttige informatie. Vandaar dit artikel over verzuim.

Fabel 1: Is de medewerker “ziek door een arbeidsconflict”, dan moet de werkgever dit z.s.m. oplossen.

Snel aandacht besteden aan de situatie door de werkgever is een vereiste. Echter het is van belang z.s.m. de bedrijfsarts in te schakelen.  Bij de beoordeling of sprake is van een zuiver arbeidsconflict of van ziekte (medische arbeidsongeschiktheid) speelt de bedrijfsarts een belangrijke rol. Een juiste beoordeling van de situatie is van belang voor de juiste aanpak. Is een medewerker “écht ziek”, dan zal de weg van re-integratie gekozen moeten worden. Is de medewerker “ziek door het arbeidsconflict”, dan heeft re-integratie geen zin. De oplossing ligt dan in conflictoplossing (bijvoorbeeld via mediation). Zie ook www.stecr.nl

Fabel 2: De maximale duur van arbeidstherapie mag nooit langer zijn dan 6 weken.

Dit klopt gedeeltelijk, maar het is van belang om dit goed in de gaten te houden. Als arbeidstherapie langer dan 6 weken duurt, dan moet de bedrijfsarts de reden hiervoor goed kunnen onderbouwen. De verzekeringsarts beoordeelt in deze gevallen of de arbeidstherapeutische  interventie van de werknemer adequaat is gehanteerd.

Fabel 3: Een 2e spoor traject moet altijd uiterlijk binnen 6 weken na de eerstejaarsevaluatie (in de 52everzuimweek) worden gestart.

Dit hangt ervan af, in ieder geval is deze periode cruciaal en wordt door UWV zeer kritisch bekeken. Zodra er geen zicht (meer) bestaat op een structurele hervatting binnen de eigen organisatie, moet er een adequaat 2e spoortraject worden gestart. Een 2e spoortraject kan alleen achterwege blijven als er binnen 3 maanden na de eerstejaarsevaluatie een concreet perspectief is op structurele werkhervatting binnen de eigen organisatie.

Fabel 4: Wanneer UWV te laat een beslissing afgeeft op een WIA-aanvraag dan moet de werkgever langer het loon doorbetalen.

Dit klopt niet, de medewerker kan een voorschot op de uitkering aanvragen bij het UWV. De loondoorbetalingsplicht stopt na 104 weken voor het deel dat de medewerker ziek is. Omdat er geen loonsanctie meer kan volgen en medewerker tijdig de WIA heeft aangevraagd, stopt de loondoorbetalingsplicht ook in het geval dat er nog geen WIA beschikking is.

Fabel 5: Wanneer mijn werknemer ziek-uit-dienst gaat dan moet ik een re-integratieverslag indienen bij UWV.

Dit mag wel maar is niet in alle gevallen verplicht. Een re-integratieverslag is niet nodig als de werknemer korter dan 6 weken in dienst blijft. Een verkort re-integratieverslag is verplicht wanneer de werknemer binnen 6-10 weken na zijn 1ste ziektedag uit dienst gaat. Een volledig re-integratieverslag is nodig wanner het dienstverband na 10 weken of langer eindigt.

Meer weten over Herenbos re-integratie klik hier. Informatie over onze diensten vindt u hier. Heeft u overige vragen? Bel dan naar ons hoofdkantoor in Alkmaar (072) 30 30 250 of mail naar reintegratie@herenbos.nl.

Bron: https://www.etop.nl/kennisbank/5-fabels-over-verzuim?utm_campaign=Tijdig+inschrijven+voor+STAP+budget+2+janauri&utm_medium=email&utm_source=Mailer

Ook interessant

Tweede spoortraject bij Herenbos

Loes volgde een tweede spoortraject bij Herenbos via Herenbos. Haar hart ligt bij het werken met mensen en hulp bieden. Daardoor past ze ...

Lees meer >>

Nieuws | Re-integratie

Blijven werken na een tweede spoortraject

Chantal kreeg op jonge leeftijd last van een fysieke beperking. Ze wilde graag gewoon blijven werken. Omdat er bij haar werkgever niet ...

Lees meer >>

Nieuws | Re-integratie

‘Herenbos re-integratie heeft me geholpen bij het maken van mijn eigen keuzes en laten inzien welke beroepen voor mij kansrijk en interessant zijn.’

Renate , HERENBOS Zoetermeer

Referenties | Re-integratie

Bel mij terug

Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mail mij terug

Wij mailen u zo spoedig mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.