Instructie aan werknemers

Voor onze opdrachtgevers hebben wij de veelvoorkomende vragen en antwoorden over corona en de huidige situatie gebundeld zoals deze worden uitgedragen door de ABU. Staat je vraag en/of antwoord er niet tussen. Neem dan contact op met onze vestigingen.

Mag je als werkgever een werknemer verbieden naar een risicogebied te reizen?

In principe niet (een negatief reisadvies blijft een advies), maar het is raadzaam om de werknemer schriftelijk sterk af te raden om de reis te maken. Daarnaast meld je dat de gevolgen voor zijn rekening en risico kunnen komen. Bijvoorbeeld door geen loon te betalen als hij in quarantaine wordt geplaatst. Zo’n maatregel is zeker geoorloofd als het gaat om gebieden met een oranje (‘alleen noodzakelijke reizen’) of rood (‘niet reizen’) advies. Als een werknemer zich bevindt in een groen (‘veilig’) gebied. De situatie verandert vervolgens en hij wordt in quarantaine geplaatst dan heeft de werknemer in beginsel recht op loon. Uitzondering daarop kan zijn als de situatie geleidelijk verandert en de werknemer de instructie van de werkgever om terug te keren weigert op te volgen.

Intussen heeft Buitenlandse Zaken het advies gegeven om alléén nog naar het buitenland te reizen, als dat strikt noodzakelijk is. De reden daarvoor is de toenemende hoeveelheid maatregelen in heel veel landen. Het risico op niet meer kunnen afreizen of in quarantaine geplaatst worden neemt sterk toe. Vakantiegangers worden opgeroepen om als het even kan zo spoedig mogelijk terug te komen. Wijs je werknemers, die de komende periode vakantieverlof willen opnemen, op deze maatregelen en de mogelijke consequenties.

Hoe kan ik werknemers informeren over de gevolgen van het coronavirus?

Op de website van AWVN staat een voorbeeldbrief die je naar (eigen) werknemers kan sturen. In deze brief staat onder meer algemene informatie over het virus en adviezen en instructies aan medewerkers om besmetting te voorkomen.

Mag je als werkgever een werknemer de toegang tot de werkplek ontzeggen?

Als een werknemer besmet is met het virus, is een werkgever verplicht hem de toegang tot de werkplek te ontzeggen. Dit is noodzakelijk om een veilige en gezonde werkplek voor anderen te kunnen garanderen.

Als een werknemer terugkomt uit een risicogebied en verschijnselen van het virus vertoont, is het advies van het RIVM om de werknemer twee weken niet toe te laten tot de werkplek. Het is raadzaam dat advies over te nemen. Van de werknemer kan dan gevraagd worden om thuis te werken, voor zover het werk dat mogelijk maakt.

Terug naar veelgestelde vragen.

Bel mij terug

Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mail mij terug

Wij mailen u zo spoedig mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.