ARBEIDSMIGRANTEN [ MINISTERIE SZW]

Voor onze opdrachtgevers hebben wij de veelvoorkomende vragen en antwoorden betreft corona en de huidige situatie gebundeld zoals deze worden uitgedragen door de ABU. Staat je vraag en/of antwoord er niet tussen. Neem dan contact op met onze vestigingen.

Welke voorzorgsmaatregelen gelden er op de werkvloer voor arbeidsmigranten?

Vooralsnog gelden de maatregelen vanuit de Rijksoverheid ook voor het werk. Dit betekent:

  • Thuiswerken waar dit kan
  • Vermijd grote groepen (>100 man)
  • Schud geen handen
  • Nies en hoest in de ellenboog
  • Houd ten minste 1,5 meter afstand tot elkaar
  • Was zo vaak mogelijk de handen
  • Blijf thuis bij (milde) verkoudheidsklachten
Is er informatie over de maatregelen rondom het coronavirus beschikbaar in andere talen?

Er wordt op het moment gewerkt om de relevante informatie van het RIVM te laten vertalen, zodat deze ook voor arbeidsmigranten begrijpelijk is.

Op de rijksoverheid website staan de maatregelen vertaald in o.a. het Pools, Spaans en Engels:

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2020/03/14/coronavirus-communicatiemiddelen-preventie-en-publieksvragen-anderstalig

Kunnen arbeidsmigranten iets ondernemen die met een zieke huisgenoot in één kamer slapen?

Voorop staat dat er zoveel mogelijk voor goede hygiënemaatregelen moet worden gezorgd en de huisgenoten gepaste afstand tot de zieke huisgenoot moeten bewaren. In geval van gezamenlijke huisvesting zoals bijvoorbeeld bij studenten of arbeidsmigranten waarbij meerdere personen besmet lijken te zijn, is het aan de GGD (of burgemeester en wethouders) om nadere maatregelen te treffen, zoals thuisquarantaine.

Wat kan een arbeidsmigrant doen die niet over de eigen zorgpas bezit? Of indien hij/zij gedwongen wordt te werken ondanks dat hij/zij ziekteverschijnselen heeft?

De werkgever mag voor de arbeidsmigrant een zorgverzekering afsluiten en de kosten hiervan inhouden op het loon. De zorgverzekering is echter wel op naam van de arbeidsmigrant. De arbeidsmigrant moet daarom ook zelf over het zorgpasje beschikken. De werkgever kan een werknemer niet dwingen om ziek aan het werk te gaan. Een werkgever is verplicht het loon door te betalen in geval van niet werken door ziekte. Afhankelijk van de CAO kunnen er één of twee wachtdagen zijn, waarin je nog niet wordt doorbetaald.

Zeker in deze tijd is het van belang dat een werkgever zieke mensen niet laat doorwerken. De werkgever dient een werknemer de ruimte en tijd te geven om te herstellen. Hierdoor wordt besmetting van andere werknemers voorkomen. Ook een werknemer heeft een zekere verantwoordelijkheid om niet naar werk te gaan bij ziekte- of verkoudheidsverschijnselen. De Rijksoverheid vraagt inwoners met verkoudheids- of ziekteverschijnselen thuis te blijven.

Gelden de financiële maatregelen van de Nederlandse overheid ook voor arbeidsmigranten met een 0-uren contract/flexwerkers/uitzendkrachten?

De maatregelen die de regering deze week heeft aangekondigd gelden ook voor flexwerkers en uitzendkrachten, waar onder veel arbeidsmigranten. Zij kunnen dus ook gebruik maken van de beschermende maatregelen. Het kabinet roept werkgevers op om geen mensen te ontslaan. Werkgevers die wel afscheid moeten nemen van arbeidsmigranten moeten hier ook verantwoordelijkheid voor nemen. Zeker als de arbeidsmigranten voor hun huisvesting afhankelijk zijn van deze werkgever. Werkgevers worden opgeroepen om te zorgen voor een alternatief.

Wat kan een arbeidsmigrant doen die niet kan terugkeren naar het land van herkomst?

Op dit moment wordt er in Europees verband bekeken hoe arbeidsmigranten terug kunnen keren naar het land van herkomst en verschillende landen zijn hierover in overleg. Landen lijken bereid te zijn om oplossingen te verzinnen, het is goed voor arbeidsmigranten om contact op te nemen met de lokale ambassades.

Waar moet een met het coronavirus besmette arbeidsmigrant heen die zijn huis is uitgezet?

Mensen die geen huis hebben, kunnen in aanmerking komen voor opvang in het kader van de Wmo indien zij aan de wettelijke voorwaarden voldoen. Het toegangsloket van de centrumgemeenten onderzoekt of mensen in aanmerking komen voor een plek in de opvang. Indien dit het geval is en er is sprake van een (vermoeden van) corona, dan is het belangrijk dat de persoon in kwestie dit meldt bij de toegang. Het is aan de opvang – al dan niet in overleg met de gemeente – om een passende plek te vinden.

Veel landen lijken bereid te zijn om oplossingen te verzinnen. Het is goed voor arbeidsmigranten om contact op te nemen met de lokale ambassades. Het kabinet doet een dringend beroep op werkgevers die veel werken met arbeidsmigranten om hun verantwoordelijkheid te nemen en goed te zorgen voor de gezondheid van arbeidsmigranten. Dit doen ze door hen bijvoorbeeld niet op straat te zetten als het werk stopt of de arbeidsmigrant ziek wordt. Dit indachtig de oproep van het kabinet om de komende tijd goed voor elkaar te zorgen.

Kan een arbeidsmigrant de grens nog wel over om in Nederland te komen werken?

Als de arbeidsmigrant afkomstig is uit een lidstaat van de EU, Zwitserland, IJsland of Noorwegen mag u in Nederland komen werken. Zij kunnen echter op weg naar Nederland in sommige landen problemen ondervinden bij de grenspassage. Dit probleem wordt in Europees verband aangekaart.

Waar vind ik informatie over de reisbeperkingen die Nederland heeft ingesteld?

https://www.netherlandsandyou.nl/latest-news/news/2020/03/18/q-and-a-for-entry-into-the-netherlands-travel-ban

 

Terug naar veelgestelde vragen

 

Bel mij terug

Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mail mij terug

Wij mailen u zo spoedig mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.