Algemene maatregelen

Voor onze opdrachtgevers hebben wij de veelvoorkomende vragen en antwoorden over corona gebundeld zoals deze worden uitgedragen door de ABU. Staat je vraag en/of antwoord er niet tussen. Neem dan contact op met onze vestigingen.

Waar vind ik informatie over het coronavirus?

Op de website van het RIVM staan de meest actuele maatregelen die organisaties ten aanzien van het coronavirus kunnen nemen. Ook is meer informatie over het coronavirus en de gevolgen ervan voor werkgevers te vinden op de websites van VNO-NCWAWVN en de Rijksoverheid.

Welke maatregelen moeten we nemen om werknemers te beschermen?

Werkgevers zijn verplicht ervoor te zorgen dat hun werknemers veilig en gezond kunnen werken. Ze moeten hun werknemers ook voorlichting en instructies geven over veilig en gezond werken. Voor uitzendkrachten geldt dat de opdrachtgever ook verantwoordelijk is voor een veilige en gezonde werkplek; bij de opdrachtgever ligt immers de leiding en toezicht.

Wat kunnen we doen bij het geven of bijwonen van bijeenkomsten?

Op 12 maart werd afgekondigd dat bijeenkomsten met meer dan 100 personen moesten worden afgelast. Intussen is op 23 maart afgekondigd, dat vanaf nu alle bijeenkomsten (ongeacht het aantal deelnemers) moeten worden afgelast. Deze maatregel geldt zeker tot 1 juni. Er staan nu ook boetes op.

Ook “samenscholing” is verboden. Dat betreft het bij elkaar komen van 3 of meer mensen in de openbare ruimte (gezinnen uitgezonderd), die de vereiste minimale 1,5 meter afstand niet in acht nemen.

Kunnen wij werknemers nog wel met een busje naar het werk vervoeren?

Hierover bestaat nog onduidelijkheid. De ABU heeft het ministerie van SZW gevraagd om helderheid te verschaffen over wat wel en niet mag ten aanzien van gezamenlijk vervoer. Wij roepen leden intussen op om zorg te dragen voor veilig vervoer van de werknemers. Totdat er exacte duidelijkheid is raden wij leden aan om werknemers met maximaal twee personen in een auto of kleine bestelbus te laten rijden. Dat betekent dat er naast de chauffeur nog maximaal één persoon in de auto mag zitten, zo ver als mogelijk van de bestuurder af, oftewel: rechts achterin. Dit baseren wij op de veelgestelde vragen en antwoorden voor werkgevers vanuit de Rijksoverheid, waarin wij handvatten zien in het gestelde noodbeleid voor de taxibranche en rijscholen. Wanneer er duidelijkheid is over wat wel en niet mag ten aanzien van gezamenlijk vervoer, informeren wij u.

Kinderopvang en scholen zijn gesloten, hoe zit het met vitale beroepen?

Bij de afkondiging op 15 maart van de sluiting van kinderopvang en scholen is aangegeven dat deze wel open blijven voor kinderen van ouders die een onmisbare functie hebben in zogenaamde cruciale beroepsgroepen of werkzaam zijn in vitale processen. Welke dat zijn is te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Behoort de personeelsbemiddeling tot de cruciale beroepsgroepen/vitale processen?

De bemiddeling van personeel is niet aangemerkt als vitaal proces. Bij uitzendkrachten kan er wel sprake zijn van een vitaal beroep, indien de functie van de uitzendkracht voldoet aan de vereisten zoals aangegeven op de website van de Rijksoverheid.

Veel werknemers willen nu hun vastgestelde vakantie eenzijdig intrekken, kan dat?

Een eenmaal vastgestelde vakantie is een gemaakte afspraak, die door de werknemer niet eenzijdig kan worden ingetrokken. Het staat de werkgever natuurlijk wel vrij om een verzoek van de werknemer om de vakantie in te trekken te honoreren. Het ligt vanuit “goed werkgeverschap” voor de hand om een verzoek alleen af te wijzen als daar een goede reden voor is. Bijvoorbeeld omdat al in vervanging is voorzien. Of omdat redelijkerwijs te verwachten is, dat er door de crisis geen of onvoldoende werk aanwezig is.

Terug naar veelgestelde vragen.

Bel mij terug

Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mail mij terug

Wij mailen u zo spoedig mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.